Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидерът на КНСБ: Задава се криза с пенсиите

Криза с пенсиите се задава, ако новите депутати бързо не приемат промени в бюджета. Това предупреждение отправи президентът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за Нова тв.

"Пенсиите няма да могат да се увеличат по новата формула, ако няма предвидени средства в бюджета", каза Димитров. Той бе категоричен, че е нужна втора актуализация на бюджета за 2021 г.

"Настоявам да се влезе в режим на диалог с нас от страна на финансовото министерство за удължаване на компенсациите. Необходими са всички мерки за подкрепа на домакинствата и вдигане на прага на бедност", коментира той.

Преди десетина дни стана ясно, че няма да има увеличение на пенсиите и добавката от 120 лв. от януари, ако в следващите 40 дни бъдещото Народно събрание не приеме бюджет за 2022 г. Увеличение от 12,5% процента на пенсиите беше заложено в актуализацията на бюджета за тази година – от 25 декември.

Ако сметките обаче не залегнат в нов бюджет, това увеличение ще важи само за 6-те дни след Коледа. Допълнителните 120 лв. също са само до декември. В бюджета за тази година беше записано, че възрастните взимат добавка от 50 лв. до март. Без нов бюджет пенсионерите ще получават пенсията, такава каквато е в момента, а добавката от 120 лв. ще бъде заменена с 50 лв.

Финансовият министър Валери Белчев заяви пред БТВ, че ще се търси начин доходите на възрастните да не пострадат.

„Ако няма начин това да бъде официализирано по нормалния начин, ще намерим втори начин, но пенсионерите няма да пострадат това го гарантирам“, увери Белчев.

Ако не бъде приет за 2022 г. до края на декември, на нивото от тази година ще останат всички разходи на хазната, включително размера на минималната работна заплата.Очаква се, ако няма действащ бюджет, държавата да харчи по 1/12 от тазгодишния за всеки месец, докато приеме нов. Това ще е прецедент в историята ни. Страната ни само веднъж е попадала в подобна ситуация през 2014 г. Тогава служебен кабинет подготви бюджета, но новото правителство имаше 20-ина дни да го огледа и да го внесе в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във