Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидерът на "Евророма" настоя за строга карантина в цялата страна

Десет са положителните проби за коронавирус в кварталите "Факултета" и "Филиповци" по данни на РЗИ-София. Двата квартала са под полицейска блокада и влизането и излизането от тях става през КПП. Полицията насочи допълнителни сили натам от снощи, след като се стигна до напрежение. Целта е да се ограничи разпространението на вируса.

В същото време има информация и за подготвяне на протест заради блокадата.

"Късно снощи имаше такива нагласи. Опитвам се с целия авторитет, с който разполагам да ги убедя, че няма нужда. Не е подходящ момент за такъв протест. При събиране на много хора накуп рискът от разпространението на пандемията е много по-голям", посочи лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се прояви разбиране към полицаите и в никакъв случай да не се стига до сблъсъци, въпреки че някои от органите на реда превишавали правомощията си.

"Вие нямате право да се сърдите на премиера Бойко Борисов, вие 95% гласувахте за него, вие сте си вътрешни хора, разберете се там", каза лидерът на "Евророма" в обръщение към живущите в двата квартала.

Кънчев настоя за много строга карантина в цялата страна.

"Не само в ромските квартали, на нас ни трябват изключително строги мерки в цялата държава", подчерта той.

Все пак увери, че хората в квартал "Факултета" живеят в чистота и спазват висока лична хигиена.

"Искам да чуя, че при ромите процентът на заболеваемост е по-голям. Досега не е казано такова нещо. Аз мисля, че процентно нещата се движат пропорционално. Вирусът не подбира. Ако някой си играе на ксенофобия, при вируса това го няма", изтъкна Кънчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във