Банкеръ Daily

Румен Радев:

Лидерът на ДПС да преосмисли понятието "Родина"

"Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява." Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с визитата на ръководството на ДПС в Турция и срещата на председателя на партията Мустафа Карадайъ с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган.

Държавният глава призова Карадайъ да си припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание и какво пише в Конституцията - "където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят".

Президентът припомни, че винаги е подчертавал, че отношенията ни с Турция са изключително важни. "България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", каза държавният глава.

Радев отговори, че не е знаел за визитата на ръководството на ДПС в Турция.

В правовата държава няма място за война между институциите, те трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и корупцията, коментира президентът появилите се информации за акция на ДАНС в спецпрокуратурата, ГДБОП и други силови структури. "Тази борба изисква от своя страна съдебна система, най-вече прокуратура, да има не избирателен подход. Съответно правораздавателната система да се задейства преди вас медиите и преди институциите от чужди държави да осветляват какво се случва в България", добави той.

Президентът коментира и казуса с шефа на приходната агенция Румен Спецов и обвиненията, че е източвал ДДС. "Въпросът е отнесен от министъра на финансите към прокуратурата. Чака се решението на прокуратурата", посочи държавният глава.

Запитан за процеса по ваксиниране, Радев отговори, че здравният министър е заложил много ясни приоритети и това е предимство на възрастните хора, хората над 60-70 години и на хората с увреждания и в социално изолирани групи. "България изостана драстично не само в процеса на ваксиниране, но и в правилността на този приоритет. Ако видим другите държави от Европа, тези хора, тези групи, са на изключително приоритетно ниво. При нас, напротив, те не бяха поставени на необходимото ниво и този приоритет дойде там, където му е мястото", подчерта президентът.

Той коментира и пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, който беше директор на Националния център по заразни и паразитни болести. "Моят ангажимент е да посоча министрите в служебното правителство. Аз съм им делегирал пълни правомощия да подбират своите екипи и съответно Министерският съвет да води своята кадрова политика", каза Радев.

Значението на инициативата "Три морета" е огромно, каза президентът по повод откриването на инициативата в рамките на българското домакинство под патронажа на държавния глава.

"Чрез тази инициатива всички тези 12 държави, заедно с нашите партньори Европейската комисия, Германия и САЩ, ще работим, така че да има много по-висок икономически ръст в нашия регион, да има много повече инвестиции, да можем да развиваме социално и икономическо сближаване със Западна Европа. Важен фактор е свързаността - инфраструктурна, транспортна, дигитална", отчете президентът.

По думите му инициативата се подкрепя не само от САЩ. "Ние трябва да направим всичко възможно да привличаме много по-голямо внимание към нашия регион, много повече инвестиции", изтъкна Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във