Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лидерската битка в БСП рискува да се изроди в канибализъм

Кирил Добрев и Румен Овчаров поведоха война, която може да довърши Столетницата

S 250 86373ea5 ba97 44e3 9ae7 e9ffe2af3074

Лидерската битка в БСП нажежи страстите до червено. Стари и нови врагове буквално се хванаха за гушите и ако нещата продължат така, рискуват да се изродят в някакъв вътрешен канибализъм. Битката не е толкова за това кой ще стане председател на Столетницата, колкото до възможностите да се влезе в следващото управление на държавата и най-важното да се запази корупционното наследство на ГЕРБ. Едва ли някой вярва, че която и да е от старите партии ще тръгне да разгражда този порочен модел на управление. Затова хората по площадите викат не само „Мутри, вън!”, но и „Всички вън!”.

С наближаването на първите вътрешни избори за лидер на БСП видни социалисти започнаха публично да си вадят кирливите ризи и взаимно да се обвиняват в топли връзки с депутата бизнесмен Делян Пеевски и с премиера Бойко Борисов. Първият удар нанесе Румен Овчаров преди няколко седмици, след един драматичен пленум, на който Корнелия Нинова почти беше бламирана от Националния съвет. Тогава той заговори за 40-те фирми на заместник-председателя на партията Кирил Добрев, който се очерта като най-сериозния й конкурент. Тези фирми добре си съжителствали с общинските власти от ГЕРБ по места.

Добрев, който по принцип се въздържаше да отговаря на нападките на партийния си другар, този път реагира и каза, че има само една фирма, която се занимава с производство на електрическа енергия, а останалите 39 е готов да ги подари на Овчаров. Само че трябвало да работи в България и да плаща данъци и осигуровки.

Скандалът уж замря, но тези дни Овчаров даде

нов тласък на колизията в левицата.

„Ако спечелят Кирил Добрев и Георги Гергов, Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които са препоръчали Добрев, са поръчали мен - това са Бойко Борисов и Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на Добрев, печалбите, които печели", заяви в телевизионно интервю Овчаров, допълвайки, че атаката срещу него идвала от Иван Гешев. Овчаров имаше предвид присъдата, която получи от Специализирания наказателен съд – две години условно с три години изпитателен срок. Той беше осъден и да плати на държавата над 16 млн. лева, заради проявена безстопанственост и липса на контрол към „Мини Бобов дол” в качеството му на министър на енергетиката преди повече от 10-11 години.

Румен Овчаров подчерта също, че задкулисието или Октоподът, както той го наричал, е преценил, че битката за БСП е ключова.

Самият Овчаров има интересно поведение през 4-годишния мандат на Корнелия Нинова. Силно критичен в началото към нея, по-късно той просто се дистанцира, а в последно време се превърна в един от най-яростните й защитници. Някои негови съпартийци свързват това със съдебното дело и получената присъда – опитвал се да се защити чрез партията. И затова изведнъж така рязко застанал зад Нинова, след като станало ясно, че Кирил Добрев също ще се кандидатира за председателския пост.

Добрев и този път не премълча. "Не може

едни и същи хора да са 10 години ментори

в политическия живот. Явно започва една вътрешнопартийна кампания, която е по-важна от тази за свалянето на Бойко Борисов", реагира и той в телевизионно интервю. "Кой е Румен Овчаров – уволнен министър от Сергей Станишев за съмнения за корупция!", изтъкна Добрев, припомняйки, че по това време от правителството са си тръгнали Корнелия Нинова и Делян Пеевски. "Явно животът събира тези трима души в една редичка", констатира той.

В опит да се защити от обвинения за бизнес-зависимости Кирил Добрев вкара БСП в спирала от скандали. Според него явно "мутрите в бели якички" щели да си останат дори след Бойко Борисов. Той иронизира думите на Овчаров, че е човекът, който пречел на Пеевски да овладее БСП.

Заместник председателят на партията заяви, че познава Делян Пеевски откакто е бил младежки координатор на НДСВ, имал е срещи с него, но те всички били публични. "Нямам бизнес интереси, не съм обсъждал с Делян Пеевски политически планове и съм готов по темата „Пеевски“ да застана на детектора на лъжата по всички въпроси!“, изтъкна Добрев и призова Нинова и Овчаров също да застанат. С Пеевски се виждали в избирателните райони Пазарджик и Благоевград, обсъждали балотажи и подкрепата на ДПС за БСП. За него било най-важно социалистическата партия да спечели изборите и в името на тази цел влизал във всякакви разговори.

"Моят бизнес не зависи от Делян Пеевски, а от това дали ще вали дъжд .... Харча парите, които изкарвам от производство на електрическа енергия. Харча моите пари - искам да знам Румен Овчаров чии пари харчи", продължи Добрев. По думите му Овчаров имал интерес само към офшорни компании. Той нападна фронтално съпартиеца си като каза, че не чул от него нито дума за цените на горивата и монополите, докато "държал" златната акция в "Лукойл".

„Четири години Румен Овчаров е

входът на Корнелия Нинова към Бойко Борисов”,

настоя Добрев и призна, че през това време като заместник-председател на БСП е говорил с Бойко Борисов и са си честители празниците. Призна и че съпругата му работи от 10 години като кредитен инспектор и е заместник-ръководител на кредитирането в Българската банка за развитие, чийто принципал е Министерството на икономиката. Но нямала общо със заема от 75 млн. лева за колекторска фирма, който струва поста на Стоян Мавродиев. Според него това е инсинуация, "гнусна лъжа", като намекна, че в ББР работела и нечия дъщеря, но не каза коя е тя. 

Интересен детайл от общото минало на някои политици беше и споменаването на главния прокурор Иван Гешев. Като следовател Гешев разпитвал Кирил Добрев през 90-те години, но политикът не уточни по какво разследване. Затова пък каза, че Нинова и Гешев се познавали отдавна, защото работили заедно със 7-мо следствено управление.

За финал Добрев определи снимките на Бойко Борисов от спалнята му като автентични. Според него това са пари от всички големи проекти, това са парите на народа. И попита защо Нинова не говорела 5 дни за експертизата в американска лаборатория, направена от Елена Йончева, според която първият запис от изтеклите за Борисов бил автентичен.

Добрев определи като демагогия твърденията, че го подкрепял Георги Гергов. "Тези двамата продъниха шезлонгите пред неговия хотел", каза заместник-председателят на БСП за Нинова и Овчаров.

Социалистическата партия не е в цветущо здраве в момента и това се потвърждава и от социологическите проучвания. При главоломния срив на ГЕРБ, тя не само не вдига проценти, а ги намалява. И ако вътрешните разправии продължат със същата сила, в следващия парламент ще има по-малко депутати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във