Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидерите се събраха за семейна снимка

Ръководителите от ЕС постигнаха съгласие относно декларацията от София, към която се присъединиха партньорите от Западните Балкани.

Държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС, лидерите на държавите партньори от Западните Балкани, както и Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни, Йоханес Хан се събираха за семейна снимка в Националния дворец на културата.

Заедно с лидерите на ЕС на срещата в София присъстват и лидерите на шестте държави от Западните Балкани. Форумът се ръководи от Доналд Туск - председател на Европейския съвет, както и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които бяха посрещнати радушно с прегръдки от премиера Бойко Борисов.

На събитието присъстват председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини както и еврокомисарят, който отговаря за европейската политика за съседство и преговорите за разширяване - Йоханес Хан. 

Германският канцлер Меркел благодари на Борисов за организирането на тази среща. Тя се изказа в подкрепа на ядреното споразумение с Иран. По думите й дебатът ще бъде много важен. 

"Всички от ЕС поддържат това споразумение и казват, че трябва да останем, на тази база трябва да продължим преговорите", обясни Ангела Меркел. 

Важно е да се вземе обща позиция за САЩ. "Искаме да намалим проблемите с търговията. Искаме да имаме сигурност за Западните Балкани", пожела Ангела Меркел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон от своя страна заяви, че Европейският съюз е по пътя на голямо разширяване.

"Вървим към широко разширяване, Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери", подчерта Макрон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във