Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидерите на ПП почнаха предизборната си обиколка от "Капитан Андреево"

Лидерите на "Продължаваме промяната" започнаха своята предизборна обиколка от ГКПП "Капитан Андреево".

Бившият премиер Кирил Петков обяви, че разчита на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да удържи контрола на храните на границата.

"Министър Демерджиев обеща, че за тези два месеца той ще продължи с контрола и се радвам, че това ще се случи, защото това ще е дълга битка. Реално това, което ние обещаваме, е, чак когато успеем да направим законодателната промяна, когато имаме над 121 депутата, които могат да гласуват за това, тогава ще сме сигурни, че един път завинаги този тип практики ще спре", каза Кирил Петков.

"Първия път, когато дойдохме на “Капитан Андреево”, имаше една частна лаборатория, която контролираше всички зеленчуци и плодове, които влизаха на територията на страната. Само частни служители. Държавата я нямаше. Имаше корупционен канал, през който минаваше цялата тази стока. Направихме първата стъпка - България отново да вземе контрола над “Капитан Андреево”. Един на всеки 4 или 5 камиона имаше афотоксини, които са канцерогенни и които са влизали в храната на нашите деца. Тук сме, за да кажем - изборът е този. Не искаме старата политика на Прехода. Искаме нова и просперираща България", заяви от “Капитан Андреево” съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Асен Василев подчерта, че преди няколко месеца ПП са успели да спрат канала за отровни храни. “Знаете какво се случи оттогава. Залахи към хората, които го спряха: към заместник-министъра и шефа на БАБХ. Опити за подкупи. Всички тези хора в продължение на 15 години са нанесли огромна щета на бюджета, но по-лошото е, че през тези 15 години ние сме яли отрова. Всеки ден през тази граница в нашата салата са влизали отровни домати, отровни чушки, отровни портокали за соковете на децата, отровни лимони. 100% от портокалите, които преминават границата, са със завишени пестициди. Половината лимони, които в момента минават през границата, са със завишени пестициди. Когато говорим за корупция, не говорим само за кражби и за пари. Говорим за здравето на цялата ни държава. Последните 10 години оглавихме класациите по смъртност, болести и най-много ракови заболявания на глава от населението. Това не е, защото бълагрите не спортуват. Не спортуваме чак толкова много, но ако ядем отрова, както и да спортуваме, няма как да сме здрави”, добави той.

Кирил Петков посочи и какъв е големият проблем в случая с “Капитан Андреево”. “ Когато попитахме униформени на границата защо това се случва - те тихо казаха: “Всичко тук се държи от Ами”. Кой е този Ами? Какви са тези прякори? Какъв човек като Ами може да контролира българската граница? Колко пари е плащал Ами на г-н Борисов за тези 12 години? Има ли корупционни практики, в които милиони са се изливали от хора с прякори като Ами към властта? Тук сме да кажем, че това свършва. Направихме първата стъпа по в тези седем месеца, сега ще си довършим работата”, подчерта той.

Петков обеща да направят законодателни промени, които ще забранят на частни фирми да управляват национални обекти като българската граница.

Николай Денков обясни какво представляват и каква е вредата от пестицидите.

“Най-важно за нас е да има сигурност на доставките. В момента няма никъде сигурност в Европа, където “Газпром дава газа. Те непрекъснато сменят своите политики”, коментира още Кирил Петков.

Няма как да бъдем осъдени по текущия договор, тъй като “Булгаргаз” изпълнява договора точно както е записано. Това заяви от “Капитан Андреево” съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

“Делото може да се заведе след изтичане на договора, който изтича на 31 декември. Дотогава “Булгаргаз” трябва всеки ден да си изпълнява стриктно клаузите на договора, след което да се направят съответните юридичеси консултации”, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във