Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидерите на ЕС в София - срещу САЩ за митата и "за" споразумението с Иран

S 250 f9d77200 d3f5 4948 92ca e7a1e8b5bda9
S 250 5015f9a5 489b 4eb1 be2d 972b75952d6e
S 250 a4518286 7cff 4b9f b0c7 4b632a07d94d
S 250 31574908 40ba 4dea 9cd3 6b3195064661

Лидерите на Европейския съюз, които се събраха в София днес на срещата ЕС-Западни Балкани, се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, както и срещу оявените от САЩ мита върху стоманата и алуминия.

"Американските санкции за Иран няма да останат без ефект. ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г., свързан с екстериториалните санкции в ЕС",  заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на пресконфеленцията след форума. Той добави, че това трябва да се направи и не трябва да изчакваме. "Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, добави Юнкер.

Председателят на ЕК коментира търговията и отношенията между ЕК и САЩ.

"Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни. Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки. Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни", обясни Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск опреди срещата на върха катко успешна и плодотворна. 

"Обсъждахме как да подобрим връзките със Западните Балкани и в региона говорим за икономически връзки, цифрови, свързаност. Подписахме Програма на приоритетите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за Еразъм +, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните инвестиции. Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението, това е начин, да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че гражданите и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС", каза Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел благодари на българското председателство за изключително важната среща между ЕС и Западните Балкани. Според Меркел днес европейските лидери говорят не за разширяване, а по-скоро за даване на перспективи на държавите от Западните Балкани, за тяхната свързаност, за важни инфраструктурни проекти. Тя подчерта, че са се водили разговори за името между Гърция и Македония - според нея разговори в положителна посока. Каза също така, че за започването на преговори с Македония може да се говори след пълното изчистване на въпроса за името.

Канцлерът коментира и ядреното споразумение с Иран. Според нея всички европейски лидери са твърдо решени това споразумение да продължи да се спазва, въпреки че САЩ се оттеглиха от него и сега въпросът е как ще бъдат подкрепени европейските компании, които имат бизнес в Иран.

Относно търговските отношения със САЩ, Меркел смята, че това, което Европа ще иска от Доналд Тръмп е не отново временно увеличаване на безмитния внос на стомана и алуминий от Европа, а по-скоро режимът да стане безсрочен.

На пресконференцията българският премиер Бойко Борисов коментира: „Единственото спасение за Европейския съюз е да бъдем единни. Или както казва Ангела Меркел – „един лист хартия да не може да мине между нас”. 

„Толкова страхове, толкова приказки - особено в западните медии… Ако Западните Балкани се олицетворяваха от една страна, това е 96 млрд. евро - за сравнение това е БВП на Словакия. Населението им е по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. Това ли плаши ЕС?.  Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС? Или да оставим другите геостратегически играчи да дойдат и да усилят и немалкото към този момент влиянието - през мюсюлманите, през православните християни и пр.”, каза Борисов.

По-рано лидерите от ЕС и Западните Балкани приеха обща декларация. В документа няма ясно разписани срокове и ангажименти за присъединяването на още страни към Общността. Заявена е обаче ясна подкрепа от страна на държавите членки към кандидатките.

„ЕС приветства споделената ангажираност на партньорите от Западните Балкани с европейските ценности и принципи. ЕС подкрепя ангажимента им да продължат да продължат да укрепват добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество”, пише в декларацията.

В текста се казва още, че "ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ".

Лидерите са категорични, че "енергийната сигурност ще бъде приоритет, включително чрез подобрена енергийна ефективност, по-добри трансгранични междусистемни връзки, диверсификация на източниците и маршрутите, както и балансиран енергиен микс, в който по-добре е интегрирана енергията от възобновяеми източници".

"Специално внимание ще бъде отделено на създаването на нови възможности за младите хора, като същевременно се гарантира, че това допринася за социално-икономическото развитие на Западните Балкани", пише още в документа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във