Банкеръ Daily

Общество и политика

Лидери на Реформаторския блок призоваха ДСБ да се върне

Мястото на ДСБ е в Реформаторския блок, без това много от тях са тук днес. Това заяви бившият министър на здравеопазването Петър Москов на първия конгрес на Блока.

Всички да загърбят егоизма и да се обединят, в това число и с ДСБ, призова в изказването си и лидерът на БЗНС Николай Ненчев. "Имаме много по-висока цел, заради България, заради децата ни, да бъдем единни, съпричастни към общата ни кауза и програмата", обясни той.

Борислав Великов, лидер на "Българска нова демокрация", също акцентира върху необходимостта от истинско десноцентристко обединение, което може да стане само чрез преодоляване на личните и лидерски различия.

Лидерът на партия "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева се обяви срещу ляво управление, но и срещу статуквото само една партия да диктува какво е дясното у нас. Реформаторският блок не е за всичко, а за най-важите политики, които ще променят живота на държавата, подчерта тя. Според нея има дефицит в здравеопазването, социалната политика, образованието. "Ако не разберем какво означава дясното на 21 век и не го преследваме тук , в България, няма да знаем как да начертаем своите приоритети", каза Меглена Кунева. Тя посочи, че освен планове, отчети, политиката е емоция и "ние трябва да си я дадем един на друг, да дадем вдъхновение, което да обедини оптимизма на работещите - това е наша задача".

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че истинското раздаване на "Оскари" ще бъде в края на март, когато са предсрочните парламентарни избори, като така образно аргументира нуждата от обединение на десницата. Той изрази надежда още след седмица този процес да започне, за да не останат десните извън голямата политическа сцена. "Реформаторският блок трябва да участва в следващото управление не като самоцел, а защото желанието на избирателите на десницата е за силно дясно управление", поясни той.

Партиите от Реформаторския блок (РБ) потвърдиха участието си в Блока като доказана във времето платформа на обединение на десните хора в България - това се казва в приетата политическа резолюция на Първия конгрес на Блока. В документа е записан ангажимент да работят за силна държава в секторите сигурност, образование, здравеопазване, инфраструктура и върховенство на закона, култура. Те ще отстояват основните човешки свободи чрез защита на собствеността, предприемачеството, конкуренцията и защита от административен произвол.

Национален координационен съвет (НКС) от 51 души ще е върховният орган на Реформаторския блок. Решенията ще се взимат с гласовете на три четвърти от присъстващите. В него ще влизат и индивидуални членове.

Сред членовете на НКС, гласувани от делегатите на форума, са Петър Москов, Божидар Лукарски, Меглена Кунева, Николай Ненчев, Борислав Великов, Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев, Димитър Делчев, Димитър Танев, Корман Исмаилов, Димитър Бъчваров, бивш зам.-председател на ДСБ.

Оперативният орган ще е Политическият съвет и ще работи между заседанията на НКС. Той ще е от 17 членове, избирани от по-висшия орган, а решенията отново ще се вземат с мнозинство от три четвърти от присъстващите.

Да се обединяваме, а не да копаем пропасти помежду си, призова в заключение председателят на предизборния щаб Найден Зеленогорски. Като съпредседател на ПГ на РБ в 43-тия парламент той отчете силна законодателна дейност на депутатите му. На парламентарните избори ще покажем нашата сила, обещавам точно ние - РБ, да ударим силен шамар на левицата точно сега, когато демонстрира апетитите си да се върне във властта, заяви Зеленогорски. БСП е изгладняла за власт и само РБ - никой друг, може да я спре, каза Зеленогорски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във