Банкеръ Daily

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз:

Личните лекари все още не са получили обещаните допълнителни 1000 лeва за ноември

Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз

Личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за медици на първа линия в борба с коронавируса, обяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

"Те даже не фигурират в допълнителните фактури, които трябваше бързо да отчетем към Здравната каса, те не съществуват в тези фактури и ние си получаваме сумите без тях. Това са суми, които трябваше да се получат от общопрактикуващите лекари още от 1 ноември. Има заделени суми само за ноември и декември, от 1 януари какво ще правим? Няма ги и сумите, които трябва да получим за противогрипните ваксини, които сме сложили, както и разликата в таксите на пенсионерите", каза още Брънзалов пред БиТиВи.

"Отговорът на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева беше, че ще има заседание на Надзорния съвет на касата, където тези неща евентуално ще бъдат решени, но не е ясно кога ще бъдат получени сумите", изтъкна лекарят.

Той посочи, че има заделени 600 млн. лв., т. нар. буфер за борба с епидемията и че личните лекари ще се опитат да постигнат по-добри условия за труд. И добави, че до момента системата се справя с бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който е гласуван в края на 2019 г. за неепидемична обстановка и в системата не са влизали свежи пари.

Брънзалов припомни, че Управителният съвет на БЛС е написал отворено писмо до премиера Бойко Борисов за среща, на която да се изяснят тези процеси.

"Не бих казал, че задачата за електронните направления е изпълнена на 100%. В частта "Издаване" почти няма трудности, но за съжаление обратната връзка все още не е осъществена от лабораториите – ние автоматично да получаваме резултати, дано до края на годината да стане факт",  отбеляза той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във