Банкеръ Daily

Общество и политика

Личните лекари ще изписват безплатни рецепти на пациенти с ковид

Александър Златанов

Личните лекари ще могат да изписват безплатни рецепти на пациенти с COVID-19, а болниците ще получат допълнителни средства. Това са решенията, взети днес по време на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Тази възможност е в сила от днес, но личните лекари ще имат готовност от понеделник, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Александър Златанов. Решенията са гласувани единодушно, допълни той.

По думите му рецептите ще са електронни. Такива рецепти може да се изписват и в разкритите вече ковид зони.

Златанов напомни, че рецептите са за безплатните лекарства и са за здравноосигурените пациенти.

Средно 39 млн лв. на месец ще се разпределят за болниците до края на годината, в които се лекуват пациенти с COVID-19, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. По думите му единственото условие е болниците да имат не по-малко от 10 процента от заетите легла, определени със заповед на директора на регионалната здравна инспекция.

Болници, които не лекуват COVID-19, ще получат до 85 на сто от бюджета си, допълни проф. Салчев. В НЗОК са предвидени 51 млн.лв., с които ще бъде заплатена извършена от болниците "надлимитна" дейност през 2017 г. и 2018 г., посочи още той.

В отговор на въпрос за исканата му от някои лекарски колегии оставка заради непрозрачно разпределение на средствата проф. Салчев каза, че не е време да се говори за оставки сега.

Следващия месец сумите, предвидени за работещи на първа линия, ще бъдат 1200 лв., като парите ще са за работата през октомври, уточни проф. Салчев. В края на октомври за работещите на първа линия средствата са по 1000 лв. и са за работата през септември.

В близките 10-14 дни ще има резултати от наложените допълнителни противоепидемични мерки, каза още Златанов. Ако сегашните мерки не доведат до добър резултат, ще предприемем по-сериозни, допълни още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във