Банкеръ Daily

Костадин Ангелов:

Личните лекари ще дават сертификат за ваксиниране срещу Ковид

Сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 имунизираните ще могат да получат от 1 февруари от личните си лекари, които имат достъп до здравното им досие. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Хората с електронен подпис още от днес могат да го извадят през електронното си досие. В момента в България около 200 хил. души имат електронен подпис, уточни здравният министър.

В сертификата има информация за това кой е поставил ваксината, на коя дата и в коя държава. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код.

Идентификацията на всеки документ е уникална за ЕС. По думите на Ангелов "Информационно обслужване" е изпълнило всички международни изисквания към този вид документи и даже ги е надградило, така че няма опасност да се наложи преработване на вече издадени сертификати.

„На граничните пунктове, ако има изискване за поставена ваксина, сертификатът може да бъде проверен през QR код. На този етап няма такова изискване“, обясни Ангелов.

Отново днес беше представен цялостният модел на електронното медицинско досие, с каквото ще разполага всеки един български гражданин. В него влизат данни за личния лекар, проведените прегледи, денталната помощ, кръводаряването, електронните направления, електронните рецепти, медицинската експертиза и имунизациите.

Предстои да бъдат интегрирани още епикризите, протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист. За последното срокът е края на месец март.

Министър Ангелов защити новата система, като посочи, че с нейна помощ ще се намали разнасянето на папки с документи от хроничните пациенти, а освен това и ще се улесни изборът на подходяща терапия за спешните пациенти, които не винаги са в състояние да кажат, например, от какво са лекувани и какви лекарства пият.

До досието достъп ще имат само лекарите и притежателите на е-подпис. Министърът беше категоричен, че всеки друг вариант би компрометирал сигурността на личната информация на пациентите.

От представените днес данни се вижда, че електронните направления като брой растат стабилно и се издават от около 50% от личните лекари към момента. Не е толкова добра ситуацията с е-рецептите.

"Благодарим на всички софтуерни фирми за това, че помагат и интегрират софтуерните системи в аптеките, но все още темпото е изключително бавно и се надяваме на малко по-голямо усилие от тяхна страна, за да електронизираме целия процес", коментира Ангелов.

Заместникът му Жени Начева отбеляза, че от април е-рецептата трябва да стане водещ източник на отчитането пред НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във