Банкеръ Daily

Общество и политика

Личните лекари са против бонуси за добри резултати

Общопрактикуващи лекари се обявиха против въвеждането на система за бонуси за добри резултати, каквато идея лансира вчера здравният министър Петър Москов. Според тях тя не би могла да сработи при сегашните дефекти на системата и би дала резултати, ако всичко друго е наред. Идеята на здравното министерство е 10% от общо 4700-те джипита или около 470 души годишно да бъдат финансово стимулирани, ако отговарят на система от критерии, които обаче все още не са ясни изготвени.

Семейните лекари се опасяват, че е възможно несправедливо бонусите да отиват при техни колеги, чийто пациенти са с най-малко хоспитализации или са спестили най-много пари в бюджета на касата, без да се отчита доколко е било правилно предписаното от тях лечение.

"На този етап промяната би донесло повече стрес в системата", коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. По думите му един от основните проблеми е недостигът на средства за личните лекари и те настояват бюджетът на касата по това перо да се увеличи с 20 млн. лева.

Според него въвеждането на система за бонуси по-скоро ще стресира специалистите. "Това е малко на принципа „разделяй и владей“. Средствата за джипитата, които искаме ежегодно да се покачват, са нищожно малко в сравнение с парите, които се харчат в здравеопазването. Първо трябва да осигурим базата и след това да мислим за допълнителни възнаграждения", коментира Киров.

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във