Банкеръ Daily

Общество и политика

Личните лекари са получили под 1/3 от заявените от тях ваксини

Проблемът пред масовата ваксинация срещу коронавируса е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини, а не в готовността на личните лекари да извършват тази ваксинация. Това е изводът от анкета, направена сред джипитата, проведена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По техни данни личните лекари са заявили към 12 март общо 67 530 дози, а са получили 19 080 броя. 75% от джипитата са получили между 10-40 дози, което по думите им е крайно недостатъчно при положение, че са поискали между 50 и 200.

Снимка: НСОПЛБ

"Има внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от общопрактикуващите лекари, въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите", заявяват джипитата.

Снимка: НСОПЛБ

От анкетата става ясно, че близо 10% от джипитата е трябвало да посетят над четири пъти регионалните здравни инспекции, за да получат дози, като се е случвало да си тръгнат и с празни ръце. Едва 30% от тях са ходили само по веднъж.

От отговорите на личните лекари се разбира, че им се е налагало да чакат средно по час и половина, за да получат дози. А под 2% са били снабдени с иРНК ваксините на "Модерна" и "Пфайзер", въпреки че над 60% от пациентите им са искали да се имунизират с тях.

Снимка: НСОПЛБ

"В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Има огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация", посочват личните лекари.

Снимка: НСОПЛБ

Те настояват приоритетно да се доставят до общопрактикуващите лекари необходимите дози за ваксинирането на записалите се при тях пациенти. 

Нужно е и на електронните страници на всяка РЗИ и на здравното министерство да има информация за предоставените на личните лекари дози ваксини - техния вид и брой. Трябва да е качена актуалната информация за пунктовете за имунизация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във