Банкеръ Daily

Общество и политика

Личните лекари назначават PCR тестове от днес

От днес всеки общопрактикуващ лекар в страната с договор със здравната каса може да дава направление за безплатен PCR. Това е следствие на публикуването на анекса на националния рамков договор в днешния брой на „Държавен вестник". Промените влизат със задна дата – 1 ноември.

Благодарение на тях джипитата най-накрая ще имат възможността да дават направление за PCR. Tова ще се случва при наличието на два от следните симптоми - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха; новопоявила се отпадналост; новопоявили се загуба на вкус или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; главоболие; диария; гадене и повръщане; гърлобол; кислородно насищане по-малко от 92 % или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Общопрактикуващите лекари няма

да издават направление на пациенти, които са хоспитализирани или насочени за това по повод влошено или тежко общо състояние, както и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица. Направление обаче няма да се издава и на хора, които са с установено заболяване чрез бърз антигенен тест. На практика това ще пренасочи потока COVID-зоните към лекарските кабинети на джипитата, както трябваше да бъде от самото начало.

Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия или електронно, а лимити за броя няма да има. Очакванията са по този начин да се отпуши извънболничната помощ и да се намали претоварването на болниците. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във