Банкеръ Daily

Общество и политика

Личните лекари искат още 25 млн. лв. за извънболничната помощ в бюджета за догодина

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ за следващата година да се повиши с 25 млн. лева.

Сдружението настоява отново да се запише условието - да не се допуска прехвърляне на пари от едно перо в друго, както и че резервът на Здравната каса може да се използва и при наличен преразход в първичната извънболнична помощ. Личните лекари за пореден път искат потребителска такса да е задължителна за всички.

Световната банка и други институции съветват до 2020 г. бюджетът за първична извънболнична медицинска помощ да бъде 12% от бюджета на Касата. Това припомни пред БНР доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. По думите му това няма как да се случи, но: „Направили сме една много разумна заявка за не по-малко от 25 млн. увеличение, като след това да имаме възможността те да бъдат разумно разпределени в съответните стойности на отделните наши дейности“.

Като процент от общия бюджет нашият дял намалява, което е порочна практика, посочи доц. Киров и добави: „В абсолютна стойност се увеличава този бюджет. Това означава, че това увеличение е палиативна мярка, т.е. лекуваш нещо, което няма как да го излекуваш, просто гледаш да го подпомогнеш, да го задържиш“.

В следващите 5 години ще настъпи остра, критична нужда да се изпълнят препоръките за 12%, предупреди доц. Киров. „Системата трябва да претърпи промени. Сега с тези средства, които се отпускат, се поддържа едно статукво, което обаче е по скоро нещо старо или междинно, което под ново име някой си иска да го задържи възможно най-дълго време, защото е удобно. Трябва да се разбере, че истинските неща стават със смели стъпки и с достатъчно средства“, посочи той.

По думите му въпреки всичките си дефекти, нашата система осигурява много добро качество. Според него обаче това качество няма да трае вечно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във