Банкеръ Daily

Общество и политика

Личните лекари искат да има глоби при пропуснат час за ваксина

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлага подлежащите на ваксиниране да бъдат уведомявани от здравното министерство и НЗОК за правата и задълженията им, за ползите от ваксините, както и за рисковете от съответното инфекциозно заболяване. Пациентите трябва да бъдат осведомени и от други държавни институции и неправителствени организации, като за целта се използват всички възможни информационни канали. От организацията препоръчват да се въведе нов текст, който регулира взаимодействието със здравните медиатори по места.

Предлага се родителите и пълнолетните лица, които подлежат на имунизация, да се задължат да търсят информация за предстоящото ваксиниране с насрочване на ден, дата и час за манипулацията. Пропускането на датата и часа да се счита за неявяване и трябва да се санкционира от Регионалната здравна инспекция. Според предвидените в Закона за здравето санкции глобата за родител или настойник при първо неявяване за задължителна имунизация е от 50 до 100 лева, а за повторно неявяване – от 100 до 200 лева. Лекарите подчертават необходимостта от създаване на Единен електронен национален регистър на имунизациите, чрез който да се следи целият процес. Според джипитата лицата, които са отказали да бъдат имунизирани, е нужно да удостоверяват отказа си с подпис в амбулаторен лист, в който се вписва код "Имунизация непроведена поради отказ на пациента".

В становището се акцентира върху необходимостта от уеднаквяване на изискванията за възрастта при поставяне на имунизациите и реимунизациите по национални програми и на задължителните имунизации. В момента различните изисквания за възрастта поражда объркване у лекарите и родителите.

Личните лекари са на мнение , че въвеждането на допълнителна доза при дифтерия, тетанус и коклюш е добро решение с оглед променената заболеваемост от коклюш. Премахването на третия прием на ваксината срещу пневмококови инфекции при бебета и отпадането на пробата Манту и евентуално ваксина БЦЖ при 11-годишните обаче според съсловната организация буди сериозни притеснения за колективния имунитет, предотвратяването на епидемични взривове, намаляването и изкореняването на тези заболявания в национален мащаб.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във