Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛИЦЕНЗЪТ НА БУБ ИЗГАРЯ

Тази седмица подуправителката на БНБ и шефка на Банков надзор Емилия Миланова ще вземе окончателно решение дали да предложи на управителя Светослав Гаврийски да отнеме лиценза на Балканска универсална банка (БУБ). Въпреки че до петък, 25 февруари 2000 г., от БНБ запазиха пълно мълчание по въпроса, в банковите среди никой не се съмнява, че лицензът на БУБ ще изгори.


Мотиви за това има предостатъчно. Близо година банката не е плащала вноските си във Фонда за гарантиране на влоговете, на който дължи около 50 хил. нови лева. Само за това провинение според чл.19 от Закона за гарантиране на влоговете в кредитните институции БНБ има основание да й отнеме лиценза. Но това не е всичко. Миналата седмица например банката отново цъфна в сетълмента с наредени, но чакащи плащания. Синдикът Добри Тасев съобщи за БАНКЕРЪ, че още във вторник (22 февруари) е поискал от БУБ да преведе на фалиралата КАПИТАЛБАНК над 200 хил. лв. и около 150 хил. щ. долара, които й дължи. Пак според Закона за банките, чл.21, ако една кредитна институция не изпълни повече от седем работни дни изискуемо парично плащане, БНБ задължително трябва да я затвори. А освен на КАПИТАЛБАНК Балканска универсална банка не е превела много други плащания, които са й наредени от повече от две седмици. Те обаче не се появяват в сетълмента, тъй като са валутни.


От близо два месеца оперативното ръководство на БУБ е отстранено, но решение за затварянето й не е взето. Квесторите Жельо Добрев и Кирил Коташев се забавиха повече от две седмици с изготвянето на пълния анализ на нейното финансово състояние, опитвайки се да получат всички справки за извършените операции. Едва миналата седмица Добрев и Коташев успяха да подготвят баланса и отчета за приходите и разходите на кредитната институция за 1999 г., въпреки че в тях не е отразено движението по сметката на БУБ в атинския клон на Банк ъф Сайпръс. По-подробни документи оттам така и не дойдоха. Разбра се все пак, че във въпросната сметка, в която се очакваше да има над 4 млн. щ. долара, са останали малко над 700 щ. долара.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че квесторите ще предадат своя окончателен доклад днес (28 февруари). В петък следобед те са дали в БНБ и пълна справка за изискуемите, но неплатени задължения на БУБ.


Историята около химеричната сметка на Балканска универсална банка в Атина занапред вероятно ще изясняват нейните синдици. Ако се съди по досегашната синдишка практика, не е изключено истината около атинските операции и изчезването на 4 млн. щ. долара никога да не излезе наяве.


Евентуалният фалит на БУБ няма да се отрази на банковия сектор. Тази кредитна институция никога не е била от значение за него, защото с дейността си тя по-скоро наподобяваше финансова къща. Средствата, които Балканска универсална банка е привлякла от граждани и фирми, са едва 3.3 млн. лева. По закон Фондът за гарантиране на влоговете покрива максимум до 6.9 хил. лв. на фирма или гражданин, чиито пари са изгорели в затворена банка. Днес той разполага с над 35 млн. лв. и БУБ няма да бъде проблем за него.


Неприятното е, че ако бъде отнет лицензът на БУБ, могат да изгорят парите - около 2.5 млн. щ. долара, които са й поверили затворените КАПИТАЛБАНК и БАЛКАНБАНК. В конкретния случай всичко зависи от това, какво ще реши съдът - дали двете фалирали кредитни институции могат да се нарекат банки, или след като им е отнет лицензът, те вече са само търговски предприятия. Този казус бе поставен пред съда от синдиците на КАПИТАЛБАНК, които си търсят от Кредитна банка 1.5 млн. щ. долара.


Като търговски предприятия КАПИТАЛБАНК и БАЛКАНБАНК ще могат да получат от Фонда за гарантиране на влоговете по 6.9 хил. лева. Останалата част от парите си те ще чакат след обявяването на БУБ в несъстоятелност и осребряване на имуществото, ако, разбира се, в нея е останало нещо.


Ако БНБ отнеме лиценза на БУБ, синдиците й ще трябва да разплетат и всички операции, свързани със сградата на ул. Мария Луиза N30 и с придобиването от банката на прословутите 27 кг цирконий. От тези сделки могат да изплуват факти и имена на фирми и граждани, повече или по-малко известни на журналистите и бизнессредите, твърдят запознати с дейността на кредитната институция. Не е изключено отново да станем свидетели и на внезапното появяване на магическите изумруди, които постоянно кръжат около БУБ, но така и не могат да се намърдат в нея. А точно на тях се възлагаха големи надежди за превръщането й в пълноценна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във