Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛИЦЕНЗ И ЗА ХИМИЦИТЕ

До три месеца всички производители, потребители и търговци на химически вещества, които могат да бъдат използвани за незаконното производство на наркотици (прекурсори), трябва да се лицензират. Лицензиите ще издава междуведомствена комисия към Министерството на икономиката. Правителството упреди нейната организация и дейност с наредба за контрол върху прекурсорите. Тепърва ще се уточнява цената на разрешителните, чиято валидност ще е една година.


В България не се произвеждат химикали за наркотични вещества от първа и втора, а само от трета категория, обясни за БАНКЕРЪ Цачо Деянов, началник на отдел Контрол върху прекурсорите в Министерството на икономиката.


В трета категория са сярната и солната киселина, ацетонът, толуолът, които се използват в процеса на пречистване на наркотиците. В първа и втора категория са т.нар. същински прекурсори, които влизат директно във формулата на наркотичното вещество. Те не се правят у нас, но имат потребители, едни от които са фармацевтичните заводи.


Търговците и потребителите на всички видове прекурсори ще водят регистри, в които ще описват сделките. Контрол върху тях ще осъществува междуведомствената комисия.


Всяко физическо или юридическо лице, което кандидатства за лиценз, трябва да има в ръководните си органи химик или фармацевт, който ще удостоверява истинността на подаваните данни, обясни още Цачо Деянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във