Банкеръ Daily

Борис Бонев:

Лицемерни са изказванията на Фандъкова за Плана за възстановяване

"Изключително лицемерни са изказванията на г-жа Фандъкова през последните месеци, свързани с Плана за възстановяване". Това заяви Борис Бонев, независим общински съветник в СОС, във връзка с призива на кмета на София Йорданка Фандъкова всички депутати, избрани от столичните райони, да защитят проектите на града, които бяха отписани от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Не зная каква е причината за тази битка от страна на министър Пеканов. От близо 13 милиарда лева, заложени в Плана за възстановяване, средствата, които бяха заложени и защитени от нас, бяха в размер на 360 милиона лева за метрото и 250 милиона лева за канализация", заяви столичният кмет.

Бонев припомни, че само преди няколко месеца София загуби 270 млн. лева безвъзмездно финансиране точно за канализация.

"Поради пълната некомпетентност на екипа на Фандъкова. Защото проектите, които София подготвяше, бяха за смесена канализация, т.е. отпадната и дъждовната да отиват на едно място, въпреки че има изрични изисквания на Европейската комисия да бъде разделна канализация", обясни той пред БНР.

Според него Фандъкова е свикнала като закъса за парида звънне едно телефонче на шефа си - вече бившия премиер Бойко Борисов, и той да оправи нещата. Само че оттук нататък няма да е така.

По думите му софийският "Метрополитен" е единственият проект, който успешно усвоява европейски средства.

"Йорданка Фандъкова случи може би на мениджър там. ... Няма как да очакваме София да се развива адекватно и че хората ще получават качествена градска среда, когато всички пари за инвестиции отиват само в един проект. Как ще решим всички други проблеми, след като Фандъкова и ГЕРБ знаят само една дума - метро? На хората им сатна ясно, че ако се инвестира само на едно място, това не подобрява живота в града. докато инвестираме всичко в метрото, останалата част от града е пред колапс", посочи Бонев.

Той даде за пример софийските тротоари, които са в безобразно състояние и по тях няма как пеша да се стигне до прехваленото метро на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във