Банкеръ Daily

Общество и политика

Лица от шоубизнеса ще агитират ромите да се ваксинират

Здравното министерство започва информационна кампания сред ромското население за COVID ваксинацията. До момента около и под 10% от това население е имунизирано, обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Във вторник в ресорното министерство се проведе работна среща със здравни медиатори в ромските квартали.

Златанов посочи, че целта на срещата е била да се изведат проблемите заради ниския процент на ваксинирани сред ромите и да се очертаят стъпки, чрез които да се засили процесът на имунизация. "Към момента е много подходящ периодът - ниска заболеваемост в страната, ваксини налични всякакви. И с цел да предпазим всички хора от една бъдеща вълна, много важно е хората да бъдат имунизирани", каза той.

Изводите, направени на срещата са, че все още съществуват митове сред хората от ромската общност. Те са уплашени, имат грешна представа, страхуват се от странични последствия от ваксините.

Първата стъпка е за предоставяне на вярна информация по различни начини. Това ще се случва чрез авторитети за ромите - хора от шоубизнеса, на които те подражават, духовниците, които проповядват.

Второто е да се направи ваксинацията за тях безпроблемна. Да знаят, че могат да се имунизират във временните имунизационни пунктове или при личните си лекари. На хората, които са здравно неосигурени, няма да им струва нищо посещението при личен лекар за получаване на доза ваксина, увери зам.-министърът.

Това ще важи за цялата страна, като медиаторите са започнали работа още днес. На период от 10 дни ще се правят повторни срещи, на които ще се разглежда ефектът от действията. "Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, и никакви специални условия за никого. Освен че гарантираме почти всички ваксини, одобрени от Европейската комисия, гарантираме прилагането им да е безопасно за хората и безплатно за тези, които не са осигурени", каза Златанов. Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население, уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във