Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛИБЕРАЛИТЕ КОПАЯТ ОКОЛО ДЪРВО БЕЗ КОРЕН

Старата дружина на либералите Желю Желев, Ахмед Доган и Димитър Луджев покани през изминалата седмица в НДК български и чуждестранни общественици, историци, писатели и читатели, за да погледнат под нов ъгъл историята на прехода в Източна Европа. Според главния организатор Михаил Неделчев, председател на дружество Гражданин, най-удачният зрителен пункт за този нов ъгъл са революциите в Европа от периода на 1848 година. Спомените на Алексис дьо Токвил и изследванията на други наши и световни историци либералите използват като податлива глина. С нея те се опитват да моделират нов, по-изящен в техните очи образ на преходния период от 1989 г. в бившите социалистически страни. По думите на Михаил Неделчев историята на прехода от тоталитарно към демократично общество досега се пишела единствено от социалистите. Аналогията с времето преди век и половина щяло да помогне да се разбере феноменът на този период през призмата на либералните ценности. Току виж се оказало, че истината за българския преход се крие в обединението на немските маркграфства.


Едва ли тази глобална задача успя да получи решението си през кратките следобедни часове. Едва ли събудената в зала N7 на НДК история на Източна Европа би могла да промени с нещо впечатленията ни от днешния ден на България. Едва ли организаторите, както и присъстващият бивш президент Желю Желев, изобщо разчитат, че това ще стане. Усилията на либералите по-скоро са съсредоточени в опита да се дискутира историята на българския преход. Да се оспорят вече популярни публични версии и да се родят нови.


Точно както излязлата съвсем наскоро книга на експремиера Жан Виденов се мъчи да представи неговото виждане за проблемите и истините през този период, инициативите на либералните съюзници ще се опитат да наложат версията на експрезидента Желев за събитията. Връзката между двата опита за нов прочит на прехода съвсем не е абстрактна, нито отвлечена. Истините, които Виденов открива пред читателите си, имат много пряко отношение към ролята и функциите на Желев, Луджев, Доган и дружина в тези събития. И въпреки че те със сигурност няма да дискутират конкретни позиции на червения лидер, целта им е да оспорят цялостната легитимност на гледната му точка.


Препрочитането на най-новата история на България не може да бъде съвсем невинно занимание. Променянето на гледната точка и изкуственото прехвърляне на аналогии през векове и граници при всички случаи ще има за резултат създаването на конкретни нови политически идеологеми. Какви ще бъдат основните им послания, можем да се досетим още отсега. Независимо дали ще ни цитират пасажи от историята на обединението на Италия, или от разпадането на Австроунгарската империя, либералите явно винаги ще правят извода, че България трябва да стане президентска република. При всеки прочит на европейската история ще се ражда прозрението, че основният дефект на българския преход е била парламентарната формула на управление. При всяко историческо тълкуване на фактите ще се натрапва хипотезата, че българската реформа не е успяла, защото изпълнителната власт е била в ръцете на депутатите, а не на държавния глава.


Политическите амбиции на либералите са отдавна известни на цялото общество. Защо обаче е необходимо да се докарва вода през девет планини? Всъщност този въпрос дори няма нужда от отговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във