Банкеръ Daily

Общество и политика

"Левски" – новият ЦСКА?

С окончателното приемане на поправките в Закона за хазарта футболен клуб „Левски“ бързо и неусетно се засили към пропастта, в която неотдавна скочи техният вечен враг ЦСКА. В края на 2016 г. „сините“ запалянковци почетоха „кончината“ на „червените“ с карамфили в ръка, предвождани от поп и катафалка. Наближава денят, в който „армейците“ на свой ред ще се превърнат в символичен гробар за „Левски".

Народните представители решиха, че лиценз за организиране на лотарийни игри вече може да бъде издаван само на държавата – в лицето на Българския спортен тотализатор. С „ремонта“ на Закона за хазарта двете частни лотарийни компании в България – „Лотария България“ и „Национална лотария“, следва да преустановят работа веднага щом корекциите влязат в сила (сиреч – след обнародването им в Държавен вестник).

Това означава, че генералният спонсор на „Левски“ – „Национална лотария“, няма да може да продължи да финансира клуба. Причината е от ясна по-ясна: столичани имат колосални ежемесечни разходи и задължения, които не могат да посрещнат без финансовия гръб на Божков. Така че „Левски“ или трябва да стартира спешна акция по набирането на свежи спонсори, или да се примири със съдбата на ЦСКА, на който се присмиваха преди четири години. 

Изпълнителният директор на „Левски“ Павел Колев бе достатъчно откровен: „200 000 лева имаме в сметката (на клуба) в момента, голяма част от тях ще бъдат изхарчени около организацията на мача с ЦСКА, а имаме и доста режийни (разноски). В края на месеца приключваме с финансовите средства, които имаме в момента.“

В събота (15 февруари) „Левски“ стартира пролетния дял на Първа лига с голямото дерби срещу ЦСКА, а Колев призова феновете да купуват билети и абонаментни карти на поразия. Директорът, който в момента се разпорежда с всичко на „Герена“, намекна, че тимът може да се раздели с част от скъпоплатените си футболисти, за да не се стигне до финансов колапс. За всекиго е ясно, че тръгне ли така, събитията при „сините“ трудно могат да бъдат овладени.

Ако погледнем трезво, става ясно, че доскорошният финансов благодетел на „Левски“ Васил Божков няма полезен ход за клуба – поне от настоящата си позиция на обвиняем за какво ли не. В края на януари собственикът на Efbet Цветомир Найденов, от който де факто стартира офанзивата срещу Божков, изрази готовност отново да спонсорира Левски. Хазартният бизнесмен подчерта, че това може да се случи само в случай, че "сините" прекратят взаимоотношенията си с "Национална лотария".

Няколко дни по-късно София осъмна с плакати в подкрепа на Левски, а посланието на феновете беше еднозначно: "Efbet? Не, благодаря". Друг транспарант гласеше „Левски, оле, никога с тире“, препращайки към тирето в името на ЦСКА след фалита на дружеството. Ако „сините“ наистина държат да не се стига до „червения сценарий“, то трябва да се предприемат спешни мерки по намирането на  нов „финансов гръб“, който е готов на солидни инвестиции във футбола. Защото, да си кажем право, един клуб умира много преди да се стигне до банкрут. Той изпада в състояние на клинична смърт, от която връщане назад няма. Нито за „Левски“, нито за българския футбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във