Банкеръ Weekly

Общество и политика

Левите в схватка с парламентарния шеф

Председателят на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев оцеля на поста си. Само 40 дни след като парламентът започна работа, в сряда (31 май) цялата парламентарна група на червените внесе в деловодството подписка с искане за оставката му.  На специален брифинг в кулоарите лидерът на социалистите Корнелия Нинова го обвини, че не изпълнявал правилника на парламента и не наказва народни представители за непристойно поведение и отправяне на заплахи и думи, които увреждат доброто име на БСП.

"Г-н Главчев не взема отношение, когато от трибуната се случва това, и то от политическата партия, която представлява", каза Нинова. Според нея парламентът не работи вече шеста седмица, защото правителството и мнозинството нямали управленска и законодателна програма, а проектите на БСП не се гледали дори в комисиите.

Повод за острата реакция стана прочетената по-рано през деня декларация от бившия син кмет на Пловдив Спас Гърневски, който сега е депутат от ГЕРБ. Миналата седмица Антон Тодоров също прочете декларация с подобно съдържание. Нинова цитира извадки и от двете - "небългарска социалистическа партия", "клахте българите, както и турчин не ги е клал", "внуци на убийци", "безродници" и т.н. Нейното становище е, че Главчев трябвало да се намеси, тъй като това е вид оскърбление и насаждане на омраза.

Другата причина за исканата оставка е непълноценната работа на парламента. По думите на Нинова досега пленарната зала не е разгледала нито един законопроект, а 44-ото Народно събрание стартира на 19 април. Вината конкретно на Главчев била, че не придвижвал бързо внесените законопроекти. Така той системно не изпълнявал задълженията си.

Димитър Главчев отхвърли обвиненията и обясни, че няма как да прекъсва декларация, тъй като се приема, че това не е изявление на отделен депутат, а на цялата парламентарна група. Председателят призна, че бавното законодателство е проблем, но вината не била негова, а на парламентарните комисии, които се бавели с разглеждането на проектите. Главчев самопожертвователно предложи да се оттегли от поста си, ако се прецени, че работата така ще се подобри и обстановката в Сградата на съединението ще се успокои.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обаче защити съпартиеца си и категорично заяви пред "БАНКЕРЪ", че няма да оттеглят Главчев като председател на Народното събрание. "Г-н Главчев спазва правилата, които са заложени в правилника за дейността на 44-ия парламент. Що се касае до думите на омраза, ако проследите хронологията на събитията в този парламент, от всяка една декларация на БСП лъха омраза и разделение. И лични нападки към определени представители от ГЕРБ. Затова и колегите реагират с декларация, която да им припомни историческите факти за комунистическата партия и за това, което те са направили в техните мандати, когато са управлявали."

Цветанов поясни също така, че декларацията на Гърневски е била в отговор на декларацията на БСП, прочетена на 26 май. Така се получило и с декларацията на Антон Тодоров, въпреки че ГЕРБ били подготвили такава за 24 май. Според Цветанов, ако БСП не излизала с такива декларации, пълни "с омраза, разделение и обидни квалификации", то и неговата група нямало да отвръща. "Винаги съм казвал, че трябва действително да затворим тези страници на това противопоставяне. Кампанията е приключила, изборите са завършени, има избран парламент, има легитимно избрано правителство от формираното мнозинство в 44-ия парламент. И просто трябва да работи правителството, да работи законодателният орган и да приема закони, които да знаем, че са добре прецизирани. Не да търсим количеството, а да се стремим към качество", заключи председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

По-късно и самият Гърневски отбеляза, че декларацията му е била предизвикана от изказване на Антон Кутев от миналия петък. Тогава червеният депутат цитира книга от 2013 г. на Антон Тодоров, критикуваща Бойко Борисов и неговата партия, наричайки ги "шайка". Кутев и в сряда (31 май) не остана длъжен и обяви, че 18 депутати от ГЕРБ са били членове на БКП. "Що се криете, бе? Вдигнете си ръцете!", призова ги той от трибуната в пленарната зала. И допълни, че, за разлика от тях, той и лидерът на БСП Корнелия Нинова никога не били членове на БКП.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във