Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕВИТЕ СЛОЖИХА ТИГАНА, ВЛАСТТА ВСЕ ОЩЕ Е В МОРЕТО

Управленската програма на Коалиция за България и левите кандидати за следващия кабинет ще бъдат представени на 8 юни. Според Георги Първанов това няма да е кабинет в сянка, а предложения на лявата коалиция, които ще се съгласуват и ще се договорят след изборите. Ние сме за ширококоалиционен кабинет, подчерта за пореден път лидерът на БСП.
Кандидатурата за министър-председател също ще е въпрос на компромис с политическите сили, с които левите биха сформирали правителство. Премиерът няма да е партийна фигура, научи в. БАНКЕРЪ. С това като че ли отпадат съмненията, че Първанов ще се кандидатира за този пост. Единствената формация, с която Коалиция за България няма да си взаимодейства, е СДС. Като приоритетен партньор след вота червените изтъкват ДПС.
Логично е всяка политическа сила, изразявайки стремежите си към властта, първо да обяви програмата си, върху която ще стъпи, и едва след това да излъчва управленските си кадри. Но противоречията на Позитано 20, а и в самата коалиция значително забавиха избистрянето на стратегията на левицата за управлението на държавата. Така подредбата на кандидатдепутатските листи изпревари предизборната програма.
Двадесет и пет души ще предложи на този етап лявата коалиция за евентуално правителство. Първанов обеща силно присъствие на хората от гражданската квота. Сред най-спряганите са някои от сегашните водачи на листи на Коалиция за България. За министър на финансите вероятно ще бъде предложен Стоян Александров, водач на депутатския списък в Кърджали. Андрей Пантев, който след поредица скандали оглави монтанската листа и зае второто място във Варна, пък е гласен за министър на образованието. Актьорът Стефан Данаилов, водач в 24-и столичен избирателен район, се очаква да бъде предложен за министър на културата.
За външен министър се състезават Георги Пирински и Николай Камов, но най-вероятната кандидатура е на Ирина Бокова. И тримата са кандидат-депутати.
Съществена роля се отрежда за успешните червени кметове. Сред тях са благоевградският - Костадин Паскалев, русенският - Димитър Калчев, бургаският - Йоан Костадинов, сливенският - Асен Гагаузов, и варненският - Кирил Йорданов. От тях само Паскалев и Гагаузов са в листите. При благоприятно стечение на обстоятелствата за БСП и партньори на изборите благоевградският кмет може да се надява на поста вицепремиер. Сливенският градоначалник и водач на листата в Града на сините камъни до неотдавна бе един от вариантите за финансов министър. Соцлидерът Първанов обяви, че за всяка длъжност ще бъдат предложени по няколко кандидатури, но бившия финансист номер едно в правителството на Беров - Стоян Александров, остава най-актуалният претендент за това място. За социалното министерство ще бъдат предложени Емилия Масларова и Минчо Коралски, а за правосъдното - шефът на следствието Бойко Рашков.
Стратегията около подбора на бъдещите леви управници уж щеше да се крепи на принципа да не бъдат предлагани партийно обвързани кадри. Тук обаче са заложени и някои от конфликтите, които тлеят в лявото пространство. Част от партийците, които четири години се надяваха да се отвори възможност да влязат във властта, трудно ще преглътнат перспективата, колкото и мъглява да е тя, да останат само редови депутати. Още повече, след като става дума за компромис и за представители на коалиционните партньори, наложени в червените листи с големи усилия от страна на Първанов.
Претенциите от страна на съюзниците на БСП обаче също трудно ще бъдат задоволени. Лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков например, който преди време се стягаше за вицепремиер, въобще не фигурира в червения списък за следващия кабинет. Явно намеренията на Позитано 20 за максимално широка коалиционна политика изисква свидни жертви и компромиси. Лявата коалиция обаче е изправена пред един друг, и то много по-важен проблем - дали въобще ще има възможност да участва в сформирането на следващия кабинет?

Facebook logo
Бъдете с нас и във