Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕВИТЕ ПОГРЕБАХА ЕДИНСТВОТО

Истерията за обединяване на лявото пространство като че ли приключи. Ръководството на Евролевицата най-сетне публично обяви, че се отказва да преследва тази достатъчно компрометирана вече цел.


Идеята за съюз на левите партии бе лансирана преди три години от обкръжението на социолога Андрей Райчев. Доста близък съратник на покойния Андрей Луканов, след смъртта му Райчев не намери разбиране в Социалистическата партия и демонстративно напусна редиците й. В навечерието на парламентарните избори през 1997 г. той беше един от най-ентусиазираните инициатори за създаването на Евролевицата. Тезата му обаче не включваше превръщането на новата организация в самостоятелен политически субект. Според Райчев БЕЛ трябваше да е само стимул и механизъм за по-бързото и лесно обединяване на левите организации в страната. Затова и опонентите му го обвиняваха, че след като не е успял да прокара социалдемократическите си разбирания вътре в БСП, се опитва да й ги наложи отвън, чрез съюза с Евролевицата.


Ентусиазмът на Райчев съвпада и с разбирането на западните социалисти, че доминирането на Евролевицата ще спомогне за по-бързото отърсване на лявата политическа прослойка в България от русофилските й уклони. Въодушевени от това очакване, немските социалисти се заеха сериозно да подпомогнат процесите на евроинтеграция на българските си събратя. На тях бе подчинено и сглобяването на Солунска четворка от БСП, Евролевица, БСДП и ОБТ, като се пренебрегваше естественото превъзходство на столетницата по всички важни политически показатели. Според този сценарий БСП трябваше да бъде претопена в пещта на модерната социалистическа мисъл и от новата сплав да се роди мощно прозападноориентирано социалистическо движение.


Но както повечето западни планове и този с лекота се разби в устойчивите балкански политически традиции. Битката за лидерство, а не някаква прозорливост, помогна на набедените обединители без особени затруднения да съхранят самостоятелността на своите партии.


След няколкото неуспешни опита, за повечето наблюдатели стана ясно, че обединението не е възможно. Всъщност от чисто практическа гледна точка то не е и необходимо. В много от държавите със западен тип демокрации, за каквато вече се броим и ние, съвсем спокойно си съжителстват социалистически и социалдемократически партии и никой не се мъчи да ги съюзява. Защо и в България да не съществуват леви, още по-леви или пък не чак толкова леви партии, без това разнообразие да е повод за излишни комплекси на техните членове?


В интерес на истината д-р Петър Дертлиев отдавна се опита да прокара идеята за двете писти - социалистическа и социалдемократическа, но се наложи да изчака известно време, докато по-младите му колеги узреят за нея. И ето сега двете писти с удоволствие се рекламират от Александър Томов и неговите хора. Съдейки от изказванията им, Евролевицата твърдо е застанала на позициите на социалдемокрацията и с готовност очаква партньори за сътрудничество. По-лявата писта пък е за столетната социалистическа организация и нейните партньори.


Поне на пръв поглед, подобно разпределение не предполага кой знае каква конкуренция в лявото пространство. Групирането на сателитни малки организацийки около БСП ще е по-скоро опит за обслужване на чисто партийни интереси. Има информация, че ръководството на БСП води откровени пазарлъци с потенциалните си партньори за определен брой места в следващия парламент, заяви пред в.БАНКЕРЪ членът на политическия съвет на Евролевицате Драгомир Драганов. Според евродепутата, Георги Първанов вече е обещал три мандата на Обединената партия на труда на Кръстьо Петков и ще предложи близка до тази цифра и на хората на Петър Дертлиев.


Депутатски мандати ръководството на Позитано вероятно ще обещае и на приближените си от т.нар. национално гражданско движение ГОДО. БАНКЕРЪ вече писа, че Георги Първанов има намерение да направи някои от тях министри в бъдещото си правителство, но тъй като то никак не е сигурно, червеният лидер ще е принуден да даде и по-реални обещания на симпатизантите си от Св.Георги Софийски.


Много е възможно щедростта на социалистите да се разпростре и върху току-що регистрираното Движение Социалдемократи. Но каквито и покани да отправят към различни организации, шефовете на БСП няма да допуснат броят на присъдружниците в новия парламент да е достатъчен за сформирането на самостоятелна парламентарна група. Това в известна степен ще е гаранция, че сателитните лидери няма да им мътят водата.


Все пак, каквито и предпазни мерки да се вземат, е почти сигурно, че евентуалното разнообразие на леви идеи в 39-ото Народно събрание ще осигури доста емоции в пленарната зала. И единството едва ли ще надживее за дълго самата предизборна кампания.


Такива условия на партньорство изглеждат, меко казано, неудобни за партия с претенциите и традициите на БСДП. Точно затова лидерите на Евролевицата все още хранят надежди, че Петър Дертлиев и хората му ще се присъединят към тях. Ако това наистина се случи, БЕЛ и БСДП може би ще влязат в конфедеративни отношения, за каквито в централите им се говори още от миналата зима. Но много по-важният въпрос е дали конфедерацията между двете неголеми партии ще е достатъчно условие за влизането им в следващия парламент?.

Facebook logo
Бъдете с нас и във