Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕВИТЕ НОМИНИРАХА И КАБИНЕТА СИ ДОНЯКЪДЕ

СТЕФАН ДАНАИЛОВ НЕ ИСКА РОЛЯТА НА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ


На тържествена сбирка на левицата в хотел Шератон в присъствието на посланици на 10 страни, сред които и на САЩ и Русия, Коалиция за България огласи проектокабинета си и предизборната си програма.
Имената на 28 претенденти за министерските кресла обяви седмица преди изборите лидерът на БСП Георги Първанов. Те са групирани като гражданска квота, успешни червени кметове и представители на коалиционните партньори. Всъщност става въпрос само за списък с имена, които не са разпределени по постове. Това ще се уточнява след изборите, за да се изгради програмно и ширококоалиционно правителство на базата на социаллибералния модел на управление, уточни соцлидерът.
В гражданската квота влизат финансистите Стоян Александров и Димитър Иванов, бившият вицепремиер и министър на търговията Кирил Цочев, ректорът на Пловдивския университет Огнян Сапарев, актьорът Стефан Данаилов, историкът Божидар Димитров, Николай Генов, дипломатът Ирина Бокова, шефът на Специализираната следствена служба Бойко Рашков, хирургът Радослав Гайдарски, бившият заместник-министър и министър на околната среда Валентин Босевски, Иван Иванов, бившият заместник-министър на икономическото развитие Ганчо Ганчев и шефът на Българското дипломатическо дружество Георги Димитров.
Сред успешните червени кметове са русенският градоначалник Димитър Калчев, бургаският Йоан Костадинов, сливенският Асен Гагаузов, благоевградският Костадин Паскалев, старозагорският Евгени Желев и кметът на Пещера и специалист по транспорта Георги Петърнейчев.
В групата на номинираните партийни представители са Румен Овчаров, Младен Червеняков, Румен Петков и Бриго Аспарухов от БСП, Николай Камов от политическо движение Социалдемократи, лидерът на ОБТ Кръстьо Петков, шефката на Демократичния съюз на жените Емилия Масларова и председателят на бургаската организация на БСДП Апостол Апостолов.
Така и не стана ясно по какви точно критерии са били подбирани въпросните кандидатури и кой с кого ги е договарял. Запознати с партийните дела твърдят, че това е ставало едва ли не на крак. От ръководството на БСП уверяват, че списъкът е бил одобрен от Политическия съвет на коалицията. Не се разбра обаче кога членовете на съвета официално са се събирали. Според хора от Позитано 20, списъкът въобще не е окончателен и в крайна сметка съвсем не е сигурно, че посочените в него са истинските претенденти за евентуално участие във властта. Но явно червеното ръководство е преценило, че с тази стъпка ще убеди обществото в готовността си да управлява.
Не намери отговор и въпросът кого левицата подготвя за премиер. Сред спряганите са Румен Овчаров и Румен Петков. Все пак е по-вероятно бъдещият кандидат за този пост да е фигура, която тепърва ще се търси в преговори с бъдещите коалиционни партньори и да е извън средите на левите.
Управленската програма на коалицията е с мотото Стабилност в промяната. Социалистите съвсем не се убедени в подобно развитие след 17 юни и затова предлагат да бъде подписана Харта за политическата стабилност. Лявата коалиция ще работи за утвърждаване на републиканския характер на държавното устройство и няма да се водят разговори за възстановяване на монархията, увери Първанов.
След изявлението на президента, че ще се кандидатира отново като независим, водачът на листата на За България в Плевен Румен Петков обяви, че левицата предлага за Дондуков 2 Стефан Данаилов и Андрей Пантев. Данаилов, който в момента е с най-висок рейтинг от левите кандидат-депутати, обясни, че не ще да става държавен глава. Историкът Андрей Пантев пък потвърди, че са водени разговори с него, но в царски стил отбеляза, че сега не е времето да се обсъждат подобни въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във