Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕВИЦАТА ЩЕ ЗАГУБИ ОТГОВОРНИТЕ ДЛЪЖНОСТИ

Предстоящото второ четене на проектозакона за администрацията обещава нова емоционална дискусия, в чийто център различните политически сили със сигурност ще поставят различни акценти. За опозицията това е поръчков закон, който ще осигури уюта на управляващите. За мнозинството законът трябва да гарантира успешното извършване на административната реформа.


Още преди внасянето на законопроекта в парламента Изпълнителното бюро на БСП реши, че няма да подкрепи направените в него предложения. От начина, по който управляващите виждат административната реформа, се разграничиха и евролевите депутати.


Развитието на административните структури в страната е спряло в края на шестдесетте години, смятат вносителите на проектодокумента. Според тях приемането му ще е крачка напред към превръщането на административната система в действителен, ефективен инструмент за осъществяване на единна държавна политика.


Целта на предложенията е да се задълбочи съществуващата вече централизация, а не да се реформира ефективно административният апарат, контрира опозицията. Нейните възражения са срещу ненужно широките за едно демократично общество правомощия на премиера, срещу идеята за обособяване на правителствената администрация в самостоятелно юридическо лице с ранг на министерство и, разбира се, срещу включения в закона лустрационен текст. Демократите от ОДС ще налагат политически репресии спрямо всички ангажирани с политическата дейност на БКП, които де юре и де факто не са извършили престъпление - така звучи аргументът на социалистите против лустрационния текст. Той гласи, че висши държавни длъжности през следващите пет години ще могат да заемат само лица с доказан чист произход, т.е. лица, които не са заемали отговорни длъжности в политическия и административен апарат на БКП и не са били сътрудници на Държавна сигурност. Освен от самата политическа санкция днешният социалистически партиен елит се безпокои и от липсата на конкретно посочени граници, в които тя ще действа. В проектозакона не е уточнено какво е отговорна длъжност. Така обсегът на закона става практически необозрим.


Управляващото мнозинство не допусна до пленарната зала разработения от ПГ на Народен съюз проект на закон за ограничения при заемане на ръководни държавни длъжности в Република България. Най-ревностният му привърженик - Стефан Савов, и до днес настоява, че такъв отделен закон е необходим. Впрочем проектът, който неговата парламентарна група внесе, бе значително по-конкретен. В него се предлага от бъдещия държавен елит да се изключат щатните партийни секретари, членовете на Централния комитет на комунистическата партия, както и членовете, завеждащ отделите и завеждащ секторите на общински, градски, районни и окръжни комитети на БКП. Според документа те не могат да заемат министерски и заместникминистерски постове, не могат да бъдат председатели, заместник-председатели и главни секретари на комитети, агенции и комисии, както и областни и заместник-областни управители. Проектът предвижда функционерите на компартията преди 1989-а да нямат право да кандидатстват за шефове на националните медии и да участват в управителни и надзорни съвети на дружества с преобладаващо държавно или общинско участие.


Обвиненията в опити за свръхцентрализация на власт и за отстраняване на инакомислещите чрез политически репресии са неизбежни при второто четене на проектозакона за администрацията. В крайна сметка в случая позициите на партията в ръководните структури на държавата са реално застрашени и БСП ще трябва да воюва, въпреки предизвестения краен резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във