Банкеръ Daily

Общество и политика

Левицата пита Томислав Дончев какво е направил за 4 години "Фондът на фондовете"

Драгомир Стойнев

Какво направи за четири години съществуване "Фондът на фондовете"? Този въпрос отправи от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев към вицепремиера Томислав Дончев. Питането беше отправено в хода на разискванията по предложението на социалистите да се върне парламентарният контрол в петък и по време на извънредното положение.

Правителството трябва да бъде контролирано, за да няма гафове като днешната пресконференция на "Фонда на фондовете", каза Стойнев.

"Убеден съм, че половината от вас не знаят какъв е този фонд. Той е създаден през далечната 2016 г. Защо, уважаеми колеги, не знаете какво означава "Фонд на фондовете"? Защото те до момента не са свършили нищо", категоричен в социалистът.

Той изтъкна, че ако има парламентарен контрол, вицепремиерът може да отговори какво прави тази институция и въобще има ли смисъл от нея.

Както "Банкеръ" писа, Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, за да може  в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това обяви на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева.

Институцията обмисля възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата. Вече има създадена и действаща схема за подкрепа на най-малките стартиращи предприятия. По тази програма предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 000 лв. кредитни средства при облекчени условия. 

Освен това Фондът предоставя 150 милиона лева за рискови инвестиции в стартъп компании. Инструментът е насочен и към микропредприятията.
 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във