Банкеръ Daily

Румен Радев представи служебния си кабинет:

Леви, центристи и десни ще надмогнат овехтелите разделения

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на назначеното от него служебно правителство. 

"След изчерпване на заложените в Конституцията възможности за съставяне на правителство от партиите в 45-ото Народно събрание, с указ назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново редовно правителство, което се надявам да бъде излъчено от следващото 46-о Народно събрание след провеждането на насрочените от мен избори на 11 юли", заяви президентът на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"45-ият парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите устои на почтеността и законите. Това е и урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания", продължи Радев.

"Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, както и политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят около каузата за свободна и справедлива България", каза още президентът.

"Нещо повече – оставам убеден, че бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието. Вярвам, че демократичното единодействие на личности от различни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България“, посочи държавният глава. Той добави, че предстоят тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото: "В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и най-важното - да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно."

"Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове. Абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса", подчерта Румен Радев.

"Вие ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Вие ще трябва преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинацията, да вземете тежкото решение - за Плана за възстановяване и устойчивост", обърна се президентът към новите министри. Той изтъкна, че планът е бил изработен без ясни публични критерии от кабинета на Бойко Борисов и предишното правителство е отказало да внесе документа в европейските институции.

Държавният глава поздрави служебните министри за куража да поемат отговорностите в сложната обстановка, в която се намира страната. Радев заяви, че вярва в подкрепата на българското общество, което е показало, че иска промяна.

Държавният глава представи поименно министрите от служебния кабинет с кратка биография за всеки един от тях. След което министрите положиха клетва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във