Банкеръ Daily

Общество и политика

Летни проверки по хотелите за неуредени авторски права

От Министерството на културата информират, че предстоят летни планови проверки дали се спазват разпоредбите на Закона за авторското право и сродните му права.  

Проверките ще бъдат извършвани от представители на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ при Министерството на културата. Тяхната цел е ограничаване на неразрешено използване на закриляни обекти на авторското и сродните му права.

От ведомството на проф. Велислав Минеков предупреждават, че инспекторите им няма да се ограничават до търговски, хранителни и развлекателни обекти, в които се извършва озвучаване с музика. Ще бъдат проверени и хотели, в които се препредават телевизионни програми.

За да не се стига до административнонаказателни производства при евентуални констатирани нарушения, от Министерството на културата приканват ползвателите, ако не са уредили авторските и сродни права, да го направят.

Проверяващите инспектори напомнят, че в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) е предвидена улеснена процедура по връчване както на актовете при установени административни нарушения, така и на наказателните постановления по ЗАПСП, и това не позволява укриването на нарушителите и избягването от отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във