Банкеръ Daily

Общество и политика

Летището в Чешнегирово става обект на Специалните сили

Летището в Чешнегирово ще бъде отново активно военно съоръжение в българската армия и състава на Специалните сили.  Това каза при сертифицирането на тактическа група там командирът на Съвместното командване на специалните операции ген. майор Явор Матеев.

"Сега бившето летище е район с отпаднала необходимост, но ще влезе в районите под наша юрисдикция. Предвиждаме тук не само да продължим да водим занятия и учения, а да изградим някои важни за нашата подготовка центрове - учебен център с нужната инфраструктура, изграждането на аеродинамичен тунел и редица други важни за подготовката ни  съоръжения", обясни той. 

Преди финала на тазгодишното учение "Невидима кама" бяха демонстрирани умения за сертификация на военна тактическа група с над 100 участници. Бяха изпълнени парашутни скокове, стрелби, неутрализиране на сепаратисти, блокиране на автомобил и обезвреждане на автобус със заложници и терорист. 

Групата е по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите и ще бъде на дежурство към усилените Сили за отговор на НАТО  от началото на следващата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във