Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лета отново търси доверие

Премиерът на Италия Енрико Лета ще поиска вот на доверие от парламента, след като партията на Силвио Берлускони Форца Италия оттегли подкрепата си за управляващата коалиция. Гласуването е насрочено за 11 декември и ще протече в две фази. Сутринта ще се произнесат депутатите от Долната камара, а следобед ще ги последват колегите им от Сената. Решението било взето след консултации с президента Джорджо Наполитано.


Лета обяви още в края на миналата седмица, че ще поиска вот на доверие, след като неговата Демократическа партия избере новия си партиен лидер на 8 декември. Според мнозинството политически наблюдатели това ще е амбициозният млад кмет на Флоренция Матео Ренци.


Всъщност кабинетът на Лета получи своеобразен вот на доверие още в късните часове на 26 ноември - ден преди Сенатът да изгони от редовете си бившия премиер Берлускони заради влязла в сила присъда за данъчни измами. Тогава с гласовете на 171 сенатори бе приета поправка на закона за бюджет 2014-а, въпреки че представителите на Форца Италия бяха против. Срещу решението гласуваха общо 135 депутати. Лета дължи победата си на новото парламентарно мнозинство, което се образува миналия месец след разцепването на партията на Берлускони Народ на свободата. Около една трета от сенаторите на милиардера, водени от министъра по конституционните реформи Гаетано Куаляриело, го напуснаха и обещаха подкрепа на Лета. Парламентът обаче все още не е гласувал бюджета за следващата година заради спорове по ред въпроси, включително и за откриване на финансов източник за замяна на постъпленията от омразния жилищен данък, чиято отмяна е ключово искане на новите десноцентристи. Същевременно Брюксел притиска Рим да положи повече усилия, за да намали огромния публичен дълг на страната, който се очаква да достигне 133% от БВП през 2014-а.


Кабинетът трябва да реформира и системата за гласуване, която всички обвиняват за политическата парализа след последните парламентарни избори. Всички партии са единодушни, че е необходим ремонт на избирателния закон, но не успяват да постигнат съгласие за негова алтернатива. Инициативата по този казус пое Конституционният съд на Италия, който започна преглед на изборното законодателство на 2 декември. Екипът от 15 съдии ще се произнесе дали законът не противоречи на конституцията - процес, който може да отнеме седмици. По оценка на експерт, съдът може да прецени, че целият норматив или части от него са противоконституционни и да възложи на парламента да направи промени. Самият Лета, с встъпването си в длъжност през април, обяви твърдото си намерение правителството да изработи нов нормативен акт, по който да се проведат следващите парламентарни избори.


Действащият сега закон е приет през 2005-а и оттогава създава непрекъснати главоболия на управляващите. Той връща обратнопропорционалното гласуване след 11 години на мажоритарен вот. Най-проблемната му част произтича от необходимостта да бъде спечелено мнозинство и в двете камари на парламента. Това е истинско предизвикателство, защото една партия може да получи контрол върху Долната камара, а Горната да остане фрагментирана, каквато е в момента. Да припомним, че Демократическата партия на Лета има 293 места (или 47%) от 630-членната Долна камара, докато в Сената разполага само със 108 (или 34%) от общо 320 депутати. Което принуждава управляващите да търсят подкрепа от поне още две парламентарно представени сили, за да имат мнозинство.


На фона на тези политически вълнения финансовият министър Фабрицио Сакомани е оптимист, че Италия е достигнала повратна точка в бизнес цикъла си. В интервю за телевизия Блумбърг във Вашингтон на 2 декември Сакомани прогнозира ръст на БВП през четвъртото тримесечие на тази година и през цялата 2014-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във