Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕСНО ЛИ СЕ ЛЪЖЕ ЛЯВ ИЗБИРАТЕЛ?

Напоследък отново се спряга добре познатият ни оксиморон независим и надпартиен политик. Правят го главно социалистите, които умуват как кандидатурата на президента Първанов за втори мандат да бъде издигната от инициативен комитет, а не от БСП. Това стана ясно тези дни от думите на ръководителя на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков пред една от телевизиите. Мисля си, че е добре - каза той - когато се кандидатира, държавният глава да даде достатъчни индикации към обществото, че е способен да бъде президент обединител на всички българи. Президент, който не се обвързва прекалено много с една политическа формация.
Странно е как всичко се повтаря абсолютно буквално в българската политика. Включително и доказаните грешки. Точно преди пет години - на 7 юни 2001 г., действащият тогава президент на България Петър Стоянов отправи обръщение към нацията, в което обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като независим. Естествено той не постъпи така на изборите през 1996-а, когато обвързаността му със СДС носеше дивиденти. Сега се очаква и от Георги Първанов да направи същия ход, като се дистанцира от партийното лоно, което вече се е омърсило от участието в управлението.
Работата обаче е там, че обикновените избиратели трудно се връзват на този номер. Странно е как преди пет години от тях се очакваше да повярват в независимостта на човек, който винаги ги е уверявал, че е седесар. Е, те и сега няма да повярват на Първанов, ако се опита да мине за надпартиен.
Освен това Георги Първанов е желаният кандидат за президент на БСП според 93% от електората на социалистите в страната, съобщи тези дни социологът Юри Асланов, позовавайки се на национално представително проучване на агенция Афис. За него биха гласували и най-много от избирателите - 34.60%, докато Бойко Борисов например би бил подкрепен от 24.10 процента.
Но сегашната подкрепа за действащия президент би могла и да намалее, ако се разбере дали със своето покровителство над бившия главен прокурор Никола Филчев фактически е прикривал корупционни действия на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Социалистите са в деликатна ситуация и защото търпят негативи заради участието на ДПС във властта, а, както знаем, това стана благодарение на категоричното настояване на президента Първанов, който и на предстоящите избори ще разчита на турски гласове. Затова сега в БСП се опитват да изнамерят начина, по който тази подкрепа хем да я има, хем да остане неафиширана.
Проблемът за Първанов от гледна точка на левицата и на БСП се състои в невъзможността той да се дистанцира от елита на партията, участваща в управляващата коалиция. А тя не се радва на одобрение в обществото. Това се потвърждава и от резултатите в споменатото проучване на агенция Афис, съгласно което 46.50 на сто от българите смятат, че живеят по-зле в сравнение с миналата година. Оттук е ясно, че опасенията на червения елит са свързани с възможността Георги Първанов да се превърне в изкупителна жертва на един наказателен вот срещу управляващите, респективно БСП. И за да не се допусне това, трябва по всякакъв начин да бъде замаскирана неговата връзка с тях. Което, впрочем, говори за дълбоко подценяване на интелигентността на българските избиратели.

Андрей Пантев, заместник-председател на ПГ на Коалиция за България: ВЪПРОС НА КАЛКУЛАЦИЯ НА РИСКА
Естествено че е далеч по привлекателно кандидатурата на Георги Първанов да бъде експонирана от по-широк спектър на обществените и политическите среди у нас. Но това крие риск - дотолкова, доколкото така нареченият твърд електорат може евентуално да изпита известни огорчения и да се отдръпне. В това отношение прозаичният калкулиран риск е до каква степен това отдръпване може да бъде компенсирано с по-широко участие извън този електорален блок.
Не мисля, че това би трябвало да се тълкува като отдръпване или бягство от отговорността, която би трябвало да носи президентът заедно с издигналата го на предишните избори БСП. По-скоро е израз на един стремеж да се представи подкрепата за Георги Първанов като по-широка, което само по себе си е много привлекателно.
Винаги съм се отнасял с ирония към понятието независим, доколкото би трябвало, спред мен, всички депутати да бъдат такива. А това, че се обявяваш за независим, обикновено означава липса на друг изход, изхвърляне или пък тарикатско пребиваване на друго място. Но повече или по-малко естествено е, че думата независим е по-привлекателна, макар че може да бъдеш независим от съвестта си. Или независим от принципите си. Или независим от тези, които са те направили този или онзи. В това отношение независим не означава винаги някаква позитивна изява.
Един инициативен комитет също може да бъде селективно подбран от хора, които не са чак толкова независими. Но би било много хубаво всички онези интелектуалци, които бяха поласкани от господин президента, сега да проявят една решителност и да застанат зад него.

Апостол Димитров, депутат от Коалиция за България: ПОДКРЕПАТА НА ЛЕВИЦАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
Моето лично мнение е, че по-печелившата формула за издигане на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат би била, ако това стане от името на левицата като цяло или от Коалиция за България. Защото не трябва да се пренебрегва фактът, че той е произлязъл именно от тази среда. И също това, че като социален президент е съвсем нормално да бъде предложен и да бъде подкрепен именно от лявото политическо пространство. Още повече че в последните десет години, преди да стане президент беше в ръководството на БСП и дори неин председател.
Така че, според мен, няма защо да се плашим от това да кажем, че левицата издига свой кандидат, което естествено не означава, че той ще бъде само неин президент, след като бъде избран. Нещо, което впрочем бе доказано от Георги Първанов през първия му успешен мандат. Но имам опасения, че ако се избере друга форма за неговото издигане, това няма се възприеме добре и вместо да приобщи електорат от другата част от политическото пространство, фактически може да отблъсне избиратели отляво.
Разбира се, много зависи от неговата лична позиция и преценка по въпроса. Според мен решението трябва да бъде взето с приемането на поправките в Закона за избор на президент и вицепрезидент, което очаквам да стане до края на следващия месец.
Необходимо е политическата формула относно начина, по който трябва да се яви на президентските избори Георги Първанов, да бъде избистрена дотогава. Но моето вътрешно убеждение и политическа интуиция ми подсказват, че по-печеливш би бил вариантът, ако той се яви на тези избори с недвусмислената предварителна подкрепа на цялата левица, а защо не и на някои центристки партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във