Банкеръ Daily

Пострадалият протестиращ Даниел Павлов:

Лещите ми бяха избити от очите с ритник на полицай

По време на заседанието на комисията за полицейско насилие по време на протестите адв. Николай Хаджигенов, депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!", заяви, че е престъпление да се гледа онлайн какво се върши зад колоните на Министерски съвет и да не предприемат никакви мерки, защото това казва законът.

В комисията бе изслушан Даниел Павлов, които разказа от първо лице за насилието, което е било упражнено спрямо него, какво се е случило до Министерски съвет и в районните управления на МВР, а също и за самоличността на полицаите.

Павлов отишъл около 10:00 ч сутринта на протеста. "Може да съм бил по-емоционален, но не съм извършил нито физическо, нито вербално насилие. Бях се обърнал настрани, трима или четирима полицаи ме издърпаха агресивно, повалиха ме на земята и ме изритаха в главата. Лещите ми бяха избити от очите с ритник. В продължение на 20-30 секунди не можех да си поема никакъв въздух заради силното извиване на ръцете отзад", разказа Павлов.

Мъжът обясни, че полицаите и прокурора твърдяли, че оказал съпротива при ареста и са използвали пропорционална сила. Павлов отрече това да е вярно и посочи, че дори на кадри от медии се вижда как няма възможност да се съпротивлява. Обясни, че бил повален на земята, а полицай го натискал с коляно в гърба. Завели го зад сградата на Партийния дом и лежал около час на земята. След това го завели в 1-о РУ на СДВР, където полицаите били любезни. Трябвало да го пуснат след 24 часа, дори му върнали личните вещи. Тогава обаче се оказало, че е задържан за 72 часа и обвинен в едро хулиганство.

Според прокуратурата мъжът ритал полицейски бус и хвърлил пиратка, която избухнала в лицето на полицай. Павлов отрече и двете. Обясни, че преди да го закарат в следствения арест поискал лекар. Затова го изпратили в МВР болница. Там обаче лекарят не го прегледал, а само му държал сметка защо ходи по протести.

"Подали сме сигнали в МВР, в прокуратурата за полицейско насилие. Беше ми изпратено писмо от прокурор Иво Боев, който казва, че не открива никакво полицейско насилие, а аз съм оказвал страхотна полицейска съпротива. Бил съм ритал полицейския бус, което е копи пейст, доста други обвиняеми го имат. И пиратка, гръмнала в очите на полицай съм бил метнал. И двете не са верни. Прокурорът казва, и че не е упражено никакво насилие срещу мен, което не е вярно", категоричен бе Павлов.

Ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви, че най-голяма отговорност носят тези, които са инструктирали полицаите как да действат. Според него от вътрешната комисия трябва да се изиска от МВР вътрешните учебни планове за действия при безредици, защото решението на прпоблема с употреба на насилие трябва да се търси на съвсем друго ниво.

Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет.

Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица. На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от 6 месеца.

Записите от охранителните камери на МС са сред материалите, изпратени по предварителната проверка на СДВР до прокуратурата. За повече информация, моля вижте приложените файлове, съдържащи допълнителни данни и справка, предоставенa на комисията от МВР, във връзка с постановления за възлагане на предварителна проверка по прокурорски преписки, свързани със събитията от 10.07.2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във