Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕШЕК БАЛЦЕРОВИЧ ЗАМЕНИ ШОКОВАТА ТЕРАПИЯ С ШОКОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Миналата седмица Лешек Балцерович бе преизбран за лидер на Съюза на свободата и причината за това бяха пак успехите му в икономиката. Бащата на шоковата терапия в Полша ръководи уверено икономиката, а тя се развива с темповете, които показаха навремето азиатските икономически тигри. По данни на Главно статистическо управление за 1997 г. икономиката е отбелязала ръст от 6.9 процента. Бюджетният дефицит не надвишава 1.5%, а амбициозната приватизационна програма трябва да донесе 30 млрд. щ. долара през следващите три години.


Когато Лешек Балцерович напусна поста си като финансов министър през 1991 г. - само две години, след като започна най-радикалната икономическа програма за реформи в Източна Европа, малко хора в Полша съжаляваха. И още по-малко вярваха, че той някога ще се върне отново във властта. Смятаха го за безчувствен професор по икономика и технократ, загрижен повече да му излизат сметките, отколкото за съдбите на хората. Но след парламентарните избори през септември миналата година един съвсем друг Балцерович се върна във финансовото министерство. На специална пресконференция в края на миналата година той дори обясни, че със старата икономическа политика е свършено: Всеки, който наистина е загрижен за обществените финанси и състоянието на икономиката, трябва да мисли най-вече за хората - категоричен е сега бившият мистър Шокова терапия. Това е новият Балцерович - значително по-умерен и улегнал радикален икономически реформатор, превърнал се от последователен икономист в прагматичен политик.


Шестте години извън коридорите на властта го принудиха да усвои умението да внушава силни идеи с по-прости думи, да печели гласове и да представя себе си като единствената алтернатива на полската икономика. Казват, че шансовете му за успех сега са много по-големи, отколкото преди осем години.


Завръщането на политическата сцена бе подготвено преди три години, когато Балцерович спечели лидерския пост в Съюза на свободата - центристка партия на интелектуалците реформатори, които се отцепиха от Солидарност през 1990 година. Неуморният 51-годишен реформатор успя да промени себе си и партията, която до този момент имаше подкрепата едва на 10% от избирателите. Това той дължи на щастливата случайност, носеща името Гералд Абрамчик, американец от полски произход. През 1986 г. той зарязва кариерата си на професионален политически стратег на Републиканската партия, за да преподава английски език в Полша. Връщането на власт на комунистите през 1993 г. принуждава Абрамчик отново да се заеме с политиката и да стане имиджмейкър на Съюза на свободата. Първият му съвет към Балцерович е да смени политическия си речник. Абрамчик е разбрал силата на простите, позитивни послания, докато участва в предизборния екип на Рейгън в Северна Калифорния през 1980 година. Честите споменавания на бюджетен дефицит и стойността на валутата били зачеркнати от речите на Балцерович и заменени с думи като демокрация, сигурност и гордост. След това дошъл ред на външността на Балцерович. Променихме прическата му, препоръчах му да си купи нови очила, вратовръзки и костюми - спомня си имиджмейкърът.


Успехът на новия Балцерович не е изненада за тези, които го познават добре. На 18 години той става шампион по лека атлетика на Полша и по време на спортен лагер пише четири глави от своя книга. Балцерович признава, че за него работата е сплав от физически и умствени усилия. Работната му седмица продължава шест дни по 16 часа, като задължително между срещите си оставя по пет минути за 30 лицеви опори. Същите изисквания имам и към хората, които биха искали да работят за мен - казва Балцерович. - Ако не са способни да направят по 30 лицеви опори, как ще могат да издържат, когато се наложи да работим цяла нощ.


За него завършването на полските икономически реформи е свещена мисия. Не съм се променил що се отнася до съдържанието на реформите - казва Балцерович. - Разбира се, с течение на времето усвоих изкуството да общувам и сега съм много по-разбираем. На последните избори печели в Катовице срещу кандидата на Солидарност Мариан Кшаклевски, а Съюзът на свободата става третата по сила парламентарна партия. Така Балцерович държи в ръцете си гласовете за парламентарното мнозинство и успява да осигури за своята партия седем министерски кресла от 21-членния кабинет. Балцерович става вицепремиер, отговарящ за икономиката, и едновременно с това и финансов министър. Новото му мото за полската икономика е приватизация, приватизация, приватизация. Дълго отлаганите продажби на големите държавни предприятия най-после получиха нов импулс, в това число и на монополиста Telecommunikacja Polska SA, държавния застрахователен гигант PZU SA, както и най-голямата банка Polskа Kasa Opieki SA.


Хората може и да не го харесват като човек, но са убедени, че той е най-добрият избор за полската икономика - казва Стефан Ковалец, икономист от варшавската Bank Handlowy SA, който бе заместник-министър на финансите на Балцерович през 1989 година. В управляващата коалиция обаче неговата личност създава проблеми. По време на заседанията на кабинета той се държи педантично и безцеремонно, тъй като често улавя смисъла на думите на говорящия далеч преди той да е завършил мисълта си.


Това, което постигна Балцерович, може да бъде оценено след 20 или 30 години - твърди Гомулка, който нарича Балцерович политик по убеждение. - Дори и сега той е готов да плати политическата цена да бъде непопулярен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във