Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЛЕОНИД БРЕЖНЕВ И КОТАРАКЪТ ГАДАТЕЛ

В Русия има над 2000 лицензирани народни лечители, но според неофициалната статистика те са 200-400 хиляди. В Центъра за съдебна медицина Сербский годишно лекуват по стотина души, чиято психика е пострадала от окултни сеанси. Преди два месеца Московската градска дума направи опит да приеме закон, който да въведе ред в бизнеса на астролози, гадатели, лечители, бели и черни магове, ясновидци. Депутати предложиха в понятието окултни науки да бъдат вкарани свалянето на проклятия, магии, лоша поличба, уроки и тези дейности да бъдат забранени.
Този вид бизнес само в Москва носи печалби от 8 до 10 млн. долара годишно. Намеренията са всички лечители и гадатели да бъдат лицензирани само при завършено средно или висше медицинско образование, а същевременно да бъде забранено използването в гадаенето и лечението на религиозни символи. Еврейските духовници се възмущават, че маговете използват често като символ звездата на Давид. Православните свещеници са възмутени от твърденията на някои шарлатани, че са благословени от Патриаршията. Предлага се да бъдат направени поправки и в Закона за рекламата, които да забранят показването на недобросъвестни целители, ако нямат необходимото образование или използват религиозни символи. Руското министерство на здравето и социалното развитие изрази готовност да организира платени доброволни медицински курсове за целителите. Завършилите ще получат сертификат и лиценз за продължаване на дейността си. Всички останали ще бъдат обявени извън закона. Ловът на вещици се появява на фона на небивалия разцвет на окултните науки. От далечните краища на Русия към централните райони и големите градове се стичат всякакъв вид гадатели, магове и целители, чиято съмнителна дейност нанася вреда на народната медицина и на признати и доказани екстрасенси и хора с вродена дарба да помагат.
Модата по астрологията и гадателството е обхванала и политическите среди. Известно е, че привърженик на нетрадиционните методи на лечение е бившият президент Борис Елцин. По негово време към президентската служба за сигурност съществуваше специална група за астрологични прогнози и предотвратяване на неблагоприятни психотропни въздействия. Първият заместник-началник на президентската служба за сигурност тогава Георгий Рогозин признава, че за изследване на астрологическите таблици в аналитичното управление били внедрени суперсъвременни компютри от пето поколение. За 43 минути те проверявали поведението на човека през предстоящата седмица. Разработвали се ситуационни варианти. Самият Рогозин в Института за сигурност е изследвал въпросите на ситуационното управление и използването на изкуствен интелект за сигурността на бившия СССР. Казано иначе - психотропното оръжие. Известният скандал с откритата подслушвателна апаратура в кабинета на Елцин всъщност бил глупаво недоразумение. Специалистите се натъкнали на насочената антена от устройство, което било използвано за лечение и защита на Елцин от вредни психотропни въздействия, посочва Юрий Малин, който е бивш сътрудник на КГБ и консултант на Федералната служба за охрана при Елцин. Елцин бил лекуван от болки в гърба и безсъние с биоенергетичен шлем, направен от тънки метални пластини. Шлемът представлявал антена, акумулираща лечебната сила на лекаря.
Малин потвърждава, че методите за психическо въздействие били активно използвани по време на избирателните кампании. Например Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски активно използвала услугите на екстрасенсите Горний и Кашпировски. Президентската спецслужба подбирала хора, които да неутрализират психофизическите атаки. Във времената на СССР над 20 института се занимавали в проблемите на психотропното въздействие. Известният хипнотизатор Иван Качалин регистрирал апарат Радиохипноз, който действал на разстояние до 50 километра и въздействието му било доказано при експерименти във военно поделение край Новосибирск. Маршалът от авиацията Евгений Савицкий, два пъти герой на СССР, лично координирал тези експерименти, посочва в интервю Юрий Малин.
От древни времена хората вярват в талисманите, амулетите и най-различни символи. Достатъчно известна е загадъчната история с черния котарак на Леонид Брежнев, който имал дарбата да предсказва и бил подарен на съветския вожд по време на визитата му в Индия през 1969 г. от Далай-Лама. Висшият будистки духовник изрично обяснил, че котаракът трябва да бъде хранен само от Брежнев и само със сурово месо. Котаракът доказал необичайните си способности дни по-късно, на 21 януари 1969 г., когато срещу кортежа на Брежнев стреля младши лейтенант Виктор Илин. От 14-те изстрела с двата пистолета Макаров бе смъртно ранен шофьорът на автомобила на генералния секретар. С леки контузии се отърваха космонавтите Береговой, Леонов, Терешкова и Николаев. Те отиваха на прием в Кремъл по повод успешния полет и завръщането на земята на космонавтите Елисеев, Шаталов, Волинов и Хрунов. Хиляди московчани ги приветстваха по пътя от летище Внуково-2 и в преките предавания неведнъж бе съобщено, че във втория автомобил от правителствения кортеж е генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев. Малко преди да приближат Кремъл обаче, разположението на колите в кортежа било изменено.
В деня на покушението котаракът на Брежнев станал по-рано и започнал да драска на вратата на стопанина си. Когато го пуснали, той скочил на гърдите на генералния секретар, гледал го в очите и мяукал непрекъснато. Цялата сутрин той продължил да мяука и не се отделял от своя патрон. Брежнев си спомнил напътствията на Далай-Лама и казал на охраната, че страната посреща космонавтите, а не него, и затова автомобилът му застанал в края на кортежа. Котаракът Лама спасил живота на Брежнев и на 20 февруари 1970 г., когато започнал да го дърпа за маншета на панталона и не му позволявал да излезе от къщи (вилата в Заречие). Леонид Брежнев освободил охраната, чиято смяна вече завършвала, и решил да дочака другия екип. Той останал във вилата си. По пътя върху правителствения ЗИЛ връхлетял военен камион. Охраната се опитала да избегне сблъсъка и правителственият автомобил се забил в крайпътно дърво. Повечето от пътниците се отървали с контузии, но на човека, който седял на мястото на Брежнев, бил отнесен половината череп.
Далай-Лама предсказал, че стопанинът няма да живее дълго след смъртта на котарака. През 1982 г. котаракът Лама бил премазан от автомобил. Здравето на Брежнев рязко се влошило след тази случка и през ноември той почина... Брежнев, Суслов, Лихачов и други съветски лидери използвали услугите на известния през 60-те години лечител и маг Александър Довженко, който лекувал пациентите си с емоционален стрес. Използвани са и много от оспорваните по-късно екстрасенси, гадатели, лечители.
Загрижеността на политиците впрочем е разбираема. Известната ясновидка и гадателка от началото на миналия век Джин Диксън предсказала смъртта на Франклин Рузвелт шест месеца по-рано. Преди Ялтенската конференция през 1945 г. тя го посъветвала да не отстъпи на Сталин нищо, което може да не се отстъпи. През февруари Рузвелт участвал в преговорите в Ялта, а на 12 април починал - точно според прогнозите на Джин Диксън. По-късно тя предсказала победата и смъртта на президента Джон Кенеди.
Роналд Рейгън вярвал, че Армагедон и Страшният съд не са далече. Охраната си спомня как излитанията на президентския самолет на Рейгън от базата Ендрю се планирали в най-неудобното време и тайната била разкрита едва когато астроложката Джоан Куигли разказала в книга за седемте си години в Белия дом като личен астролог на Нанси и Роналд Рейгън. При обсъждането на най-деликатните въпроси Рейгън често питал: А какво казва Джоан. Според предсказанията на Нострадамус през октомври миналата година обект на покушение трябваше да стане американският президент Джордж Буш, а през февруари бойци на исляма трябва да нанесат мощен удар на Запада. САЩ може да отговорят с използването на ядрено оръжие. Ако Русия успее да запази неутралитет в тази война, ще стане център на всеобщо помирение. Ако застане на страната на Америка, ще сподели печалната й участ и ще живее през новия век по законите на шариата. Кой чете и вярно ли чете тези мистични предсказания на древните и съвременните пророци?

Facebook logo
Бъдете с нас и във