Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарствата за COVID-19 ще са безплатни

Държавата ще поеме цената на лечението на пациенти с коронавирус, които са на домашно лечение, като лекарствата ще бъдат разделени в три групи. Също така всички болни ще получат и пулсов оксиметър, за да могат да мерят нивото на кислород в кръвта и да постъпят в болница преди настъпването на усложнения.

Това каза министърът на здравеопазването доц. Стойчо Кацаров.

Той сподели, че щял да изкара спокоен министерски мандат, ако "правителството на Борисов не беше оставило зловещо наследство в здравната система".

"Аз щях да искарам много по лежерен мандат, ако правителството на Бойко Борисов не беше оставило една почти съсипана здравна система и не беше объркало ваксинацията от самото начало", убеден е министърът. 

Служебният министър заяви, че не са верни твърденията на ГЕРБ, че след излизането им от властта ваксинирането е спряло. 

"В първите три месеца страната беше оставена без ваксини заради грешната преценка кои ваксини да се договорят. За петте месеца управление на ГЕРБ са поставени 900 000 ваксини, а за три месеца на служебното правителство - 1.3 милиона", каза той пред бТВ. 

Министърът подчерта, че мерките съвсем не са тежки, а колегите му са заявили, че ще има подкрепа за всички сектори засегнати от кризата. 

Той отговори и на бившия здравен министър Костадин Ангелов, който видя в обвиненията срещу него лична вендета. Настоящия депутат от ГЕРБ заяви, че Кацаров имал лошо отношение към него заради неизпълненото искане да увеличи заплатата на жена му. 

"Никога не е бил работодател на съпругата ми. Това е опит да отклони вниманието от поразиите, които е направил в болницата", коментира служебният министър и допълни, че болницата е в лошо състояние и въпреки това в тези условия се налага да се лекуват пациенти с COVID-19. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във