Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз ще преговаря за цените на клиничните пътеки

Делегатите на събора на Българския лекарски съюз /БЛС/ дадоха мандат за преговори по конкретни параметри за анекс към Националния рамков договор 2020-2022, съобщиха от съсловната организация.

С 271 гласа "за", три "против" и четири "въздържал се" ръководството на съсловната организация е получило мандат за преговори.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че за първи път се случва съборът да даде мандат и рамка на представители на лекарския съюз за подписване на рамковия договор при непреминали преговори.

"Сега ще имаме една рамка, при която ще преговаряме. Имаме вече информация какво планира държавата да отдели като финанси и остава да убедим партньорите си, че имаме един и същи поглед върху нещата и гледаме в една и съща посока", каза пред делегатите д-р Маджаров.

Предложението на лекарите за цените на дейностите следва философията на приоритетна подкрепа на извънболничната помощ, в болничната помощ ръст на цените на база по-добро медицинско обслужване, а не на по-голям брой прием на пациенти, превес на увеличение на цените на клиничните процедури, включително интензивни и амбулаторни процедури - еднодневни манипулации без престой.

При изготвяне на предложението за цени в болничната помощ е използван метод за определяне на "справедлива цена" за КП - с коефициент изчислен на база Британската система на определяне на цена на клиничните пътеки.

Делегатите са приели отчет за финансовото изпълнение на бюджета до 30 ноември 2021 r., както и проектобюджет за 2022 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във