Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз ще оспорва здравната карта в съда

Българският лекарски съюз ще оспори по съдебен път Националната здравна карта, която правителството утвърди на днешното си заседание. 

От съсловната организация съобщиха, че съществуващите диспропорции в параметрите на здравната карта са прекалено очевидни, за да бъдат подминати.

"Националната здравна карта не следва да бъде рестриктивен инструмент за пациенти и лечебни заведения, а подход за анализ на потребностите на нацията от лечение по области и база за проследяване на здравния статус на държавата по региони, допълват от съсловната организация", смята председателят на БЛС Венцислав Грозев.

Според него съществуват реални предпоставки вместо здравната карта да е подпомагащ здравната система стълб, да се окаже поредният финансов инструмент за лимитиране и едностранчиво бюджетиране на системата.

Според Министерство на здравеопазването чрез здравната карта  се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ и се осъществява националната здравна политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във