Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз с предупреждение: Самолечението е опасно

От Българският лекарски съюз предупреждават, че самолечението е опасно. Лекарите заявяват това във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на COVID-19 или на положителни пациенти.

Ето какво пишат в отворено писмо до медиите от сдружението на медиците:

- Самолечение е изключително опасно!

- Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене в организма. Друга част от препоръчваните медикаменти са откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

- Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите.

- Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия.

Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни "лекуват". Самолечението е опасно!

Facebook logo
Бъдете с нас и във