Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз поиска 4 милиарда за здраве

Бюджетът за здравеопазване трябва да бъде увеличен до 4 млрд. лв. през 2018 г., обявиха от Българския лекарски съюз. Според техните разчети 3.85 млрд. лв. ще са достатъчни, за да покрият потребностите на системата.

С тези средства са предвидени завишения на парите за извънболничната първична и специализирана помощ, за диагностична дейност, за поскъпване на клиничните пътеки.

"Една макрорамка, която има за цел до голяма степен да изчисти дефицита, особено за дейности и ние сме се постарали да дадем предложение към финансиращите органи - към Министерството на здравеопазването, към парламентарна комисия по здравеопазване, в крайна сметка и към всички народни представители - да се убедят в справедливостта и в ефективността на тези наши предложения, че е крайно време да спрем с плануването на бюджет, особено в "Медицински дейности", "Медицински изделия" и "Медико-диагностични дейности" - имам предвид направленията и броят изследване образна диагностика, лабораторна, да се плануват с дефицит", разясни д-р Венцислав Грозев.

Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изчисли, че страната ни заделя около 4% от БВП за здравеопазване, но това не се е променило от 1990 година. Той даде за пример ЕС, Германия и Холандия, които заделят съответно 6.9%, 11 на сто и 17 процента.

"Ще ви дам пример в акушерството. Стандартът е преведен със западно-европейският стандарт - границата между аборт и раждане беше сведена на 22 седмица, на 600 грама, но разходите, които са по отглеждането на тези деца, са изключително високи. Не може нашето здравеопазване да е два пъти по-малко финансирано, а във всяко едно отношение нашите стандарти да се приравняват към западните стандарти", подчерта Борисов

От БЛС изчислиха също така, че 400 млн.лв. допълнителни средства са необходими на Националната здравноосигурителна каса. Те уточниха, че само така могат да се гарантират всички дейности и медицински изделия през 2018 година. Според разчетите резервът трябва да бъде в размер на 5% от събраните приходи и да се използва само в извънредни ситуации като природни бедствия, епидемични кризи, тежки катастрофи.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев на свой ред обяви, че до края на годината ще е готов стандартът за формиране на заплатите на персонала в държавните, областните и университетските болници.

"Нашето желание е да въведем определени стандарти във финансирането на разходите за персонала в болниците. Необходима ни е много голяма информация от болниците, за да можем да видим къде се получава различието при определените болници и да намерим онзи критерий, който ще създаде справедливо разпределение на ресурсите, които получават болниците не само от Касата, но и от други източници", разясни Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Парламентарната комисия по здравеопазване пък изслуша единствения кандидат за поста управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Ако кандидатурата му бъде приета от парламента, Плочев ще замени на поста Глинка Комитов, който миналия месец подаде оставка по лични причини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във