Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз осъжда хулиганските действия на прокурор в болницата в Плевен

"Осъждаме хулиганските действия на магистрат в УМБАЛ "Георги Странски", Плевен", заявиха от Българския лекарски съюз в позиция, изпратена до медиите.

Съсловната организация подкрепя бързите действия на прокуратурата, която незабавно привлече към наказателна отговорност прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Припомняме, че на 4 юли магистратът се е държал агресивно със служители на охранителната фирма в Плевенската университетска болница. Той е отказал да изпълни разпорежданията на охраната, заплашил служителите и ударил един от тях в лицето със служебната си карта.

Охраната се опитала да предотврати скандала, но независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната: „Знаете ли кой съм аз, бе? Ще видите какво ще ви се случи! Аз съм прокурор!“

Магистратът от Върховната касационна прокуратура бе задържан за 24 часа. По-късно от държавното обвинение съобщиха, че "спрямо Г. А. ще бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати".

"Подобно поведение е не само недопустимо, но и грубо погазва обществения ред и демонстрира явно неуважение към обществото. Още повече, че това е дело на магистрат, който е призван да защитава закона а не да го нарушава. 

БЛС адмирира заявената позиция за санкциониране и недопускане на подобни прояви, дава знак на цялото общество, че няма недосегаеми", се казва още в позицията на съсловната организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във