Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз настоява за национална политика за здравен туризъм

Единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм е необходимата мярка за развитие на комплексен туристически продукт в България, според Български лекарски съюз. Това изведе като заключение, зам. председателя на БЛС д-р Галинка Павлова в изложението си на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, организирана от Министерство на туризма и Български лекарски съюз в четвъртък. 

Според участниците страната ни трябва да предостави възможности за привличане на чужденци за лечение в България. Специалисти в областта на ортопедията, неврологията, офталмологията, лицево-челюстаната хирургия, от Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, от Българска асоциация по геомедицина и геотерапия, представители на големи спа центрове и туроператорски фирми и др., поставиха страната ни като конкурент на западноевропейските държави по отношение на медицинските услуги и рехабилитационни терапии. Като основен позитив на българското здравеопазване се очерта лесния достъп до медицински услуги, както и високото професионално ниво на специалистите у нас.

Според Доц. Руска Христова, член на българското дружество по офталмология, в България се предлагат процедури на световно ниво, като операция на катаракта, рефрактивна хирургия, лечение на глаукома и др., от които пациентите могат да се възползват в кратък период от време и на цена, в пъти по-достъпна от тази в чужбина. Според доц. Николай Янев, лицево-челюстен хирург в България и Англия, награден за лекар на годината от БЛС за уникална операция с 3D принтиран индивидуален имплант на челюст, България притежава всички предпоставки, за да се превърне в предпочитана туристическа дестинация за медицински и здравен туризъм. Според него, проблем съществува в задържането на качествените кадри в България, поради условията на труд, в които са поставени да работя медицинските лица.

Според д-р Галинка Павлова, зам. председател на БЛС, България бележи напредък в редица медицински специалности - микросъдовата хирургия, чернодробна хирургия, инвазивната кардиология и др., има наличие на висококвалифицирани специалисти и високоспециализирана медицинска апаратура, съществува бърз достъп до квалифицирана медицинска помощ на значително по-ниски цени от останалите държави. Като проблеми, тя изведе липсата на единна информация за ползвателите на медицинската услуга, неефективна координация между институциите и заинтересованите страни, разпокъсана и неактуализирана правна уредба,  недостатъчен брой между държавнически спогодби,  уреждащи отношенията по реализиране на специфичния туристически продукт и др. Като основна пречка д-р Павлова изведе липсата на конкретика в предлагания продукт и недобрата информираност на чуждестранните пазари, за възможностите в страната ни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във