Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз настоя за незабавно разкриване на денонощни аптеки

Българският лекарски съюз настоя за бързо разкриване на денонощни аптеки в цялата страна. 

БЛС е категоричен, че в интерес на българските граждани е в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. 

Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. 

БЛС предлага още медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа. 

След като складовете за лекарства на едро, вносителите  и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната, казват още експертите.

2498 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 6450 PCR теста през изминалото денонощие, показват данните в единния информационен портал. Оздравели са 536, починали са 36. Приетите за лечение в болница надхвърлят 5000 души и вече са 5166, от тях 295 в интензивно отделение. Активните случаи са 66 539.

Facebook logo
Бъдете с нас и във