Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз иска увеличение на бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз иска бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за следващата година да бъде увеличен с 235 млн. лева, заяви председателят на организацията д-р Венцислав Грозев пред БТА.

"Получихме информация, че са необходими 85 млн. лева за допълнителни плащания и затова вероятно ще поискаме 235 млн. лв. бюджет на НЗОК за 2017 г., а не както досега настоявахме за 220 млн. лева. Предлагаме увеличение на средствата за всички здравноосигурителни плащания. Акцентираме върху увеличението на средствата за извънболнична медицинска помощ заради нейната значимост", заяви Грозев. 

Той обясни, че икономиите, реализирани от здравната каса в настоящия момент, се дължат на факта, че преразпределението им става в края на месеца и лекарите нямат време да ги усвоят.

"Личното ми мнение е, че в края на годината ще се види, че няма икономии. Това е скритата истина - не защото направленията са достатъчни, а защото се дават в последния момент на лекарите", коментира д-р Грозев.

БЛС предлага държавата да поеме финансирането на лечението на редките болести със средства от националния бюджет, а не със средства от бюджета на Касата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във