Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз е против намаляването на парите от ЕС за здравна структура и медицински персонал

Намаляването на средствата за здравна структура и медицински персонал от Многoгодишната финансова рамка и от фонда за възстановяване след коронавируса “Следващато поколение на ЕС” не отразяват научените уроци от кризата с COVID-19, нещо повече - отново пренебрегват необходимостта от стратегически решения и финансова подкрепа за научните изследвания и здравеопазване на европейско ниво. Това заявяват от Българския лекарски съюз в позиция, изпратена да медиите.

От организацията категорично подкрепят изявлението на президентa на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри по повод решенията на Европейския съвет от 17-21 юли 2020 г. 

Според Монтгомъри въпреки радостта от постигнатото споразумение между европейските лидери, разочарованието от огромните съкращения в бюджета за здравеопазване е голямо. 

След като Комисията обяви, че ще инвестира 9,4 милиарда евро в здравна структура и персонал от Многогодишната финансова рамка и от фонда за възстановяване "Следващото поколение на ЕС", Европейският съвет реши да намали фонда за възстановяване на здравеопазването и здравните системи на 7,7 милиарда евро.

Президентът на CPME е категоричен, че това решение означава, че има други приоритети, а не здравето на хората. "Евтино и лесно е да ръкопляскате на онези, които са рискували живота си, за да се борят с COVID-19. Но когато става дума за реални решения, европейските лидери предпочитат индустрията и търговията пред здравето и пациентите. Европейските лекари призовават Европейския парламент да се намеси и да отстои каузата здраве", изтъква той.

От Българския лекарския съюз заявяват, че призивът на Европейските лекари, отправен към Европейския парламент, трябва да бъде чут и те очакват бързата намеса и отстояване на общата им каузата - здравето.

Според БЛС един от основните уроци на пандемията е, че трябва като хора, здравни системи, държави и международни организации да очакваме неочакваното и да имаме готовност да посрещнем кризи, които за кратко време преобръщат нашия живот.

От съсловната организация подчертават, че подготовката на медицински кадри – лекари, професионалисти по здравни грижи и други необходими специалисти за ефективната работа на здравната система - отнема години обучение и специализация. 

"Безспорно е, че стойността на една система се изразява чрез човешкия й капитал, който я преобразува в необходимите за обществото грижи и услуги. Съвсем логично е тогава и ние да попитаме ЕС как ще се подобри здравната сигурност и как ще се подготвят бъдещи евентуални здравни кризи с толкова намален бюджет?", питат лекарите. 

Те обръщат внимание, че ежедневното спасяване на човешки животи е геройство, но вероятността това да се случва с риск за собственото ни здраве, заради провали в системата, преминава извън дълга на професията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във