Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарският съюз даде НЗОК на прокуратурата, ДАНС и АДФИ

Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, Държавна агенция "Национална сигурност" и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от ръководството на Националната здравноосигурителна каса по прилагане на законите за бюджета на НЗОК и за здравното осигуряване. Пред БНР д-р председателят на съюза Иван Маджаров заяви, че на срещата с надзора на НЗОК ще представят примери за открити нарушения. 

"Имаме достатъчно обосновани съмнения, че се прави опит да бъдат прикрити около 200 млн. лева от гласуваните от парламента, които трябва да отидат до лечебните заведения за болнична помощ, за първична извънболнична помощ и за специализирана извънболнична медицинска помощ. Това е нарушение на Закона за бюджета", каза Маджаров. Той изтъкна, че НЗОК прави опит да заплати за 12 месеца дейност на здравните заведения със средства за 11 месеца. "Става въпрос за големи суми, които ръководството на НЗОК се опитва да прехвърли за следващата година, но тогава те вече няма да бъдат на разположение на лечебните заведения и не се знае за какво ще бъдат похарчени", добави председателят на БЛС.

Маджаров подчерта, че има решение на Надзорния съвет на НЗОК да не публикува вече стенографските протоколи от заседанията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във