Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарите се обидиха на медицинските сестри, които ги нарекоха крадливи

Българският лекарски съюз скочи срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“. Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност. Това се казва в позиция на браншовата организация по повод вчерашната среща в Министерски съвет между протестиращите медицински сестри и премиера и последвалите публикации в медиите твърдения.

"Специалисти, с които ние работим ежедневно в екип, индиректно застанаха срещу нас - лекарите. По време на срещата, съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са “лоши хора с големи заплати”. Внушение, внасящо допълнително напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта и противопоставянето между работещите в сектора. Създаде се ситуация, от която не печели никой, нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите. Ситуация, в която има само губещи", казват лекарите. 

Цитираните по време на разговорите лекарски заплати са единици, нещо повече – немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати). Заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.

В позицията се казва също, че за първи път Лекарският съюз извоювал да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи. 

"БЛС многократно е заявявал, че не подкрепя лошите практики и злоупотребите, многократно е настоявал - има ли виновни те да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. Всеки опит за обобщение и внушаване на групова вина е неправилен и опасен. Пътят на решаването на проблемите в системата обаче не е чрез спекулации, ултиматуми и лов на вещици. Нито чрез обострянето на отношенията между специалистите, които работят всеки ден заедно, рамо до рамо, под огромно напрежение, борейки се за спасяването на човешки животи", се уточнява в изявлението.

Бойко Борисов се срещна снощи с протестиращите медицински сестри. На срещата присъстваха и вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда Деница Сачева. Сестрите разказаха на премиера за злоупотребите в болниците и фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. 

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях: "Нужни ли са толкова болници за България?"; "Трябва ли да се откриват частни болници?" и "Каква е разликата между общинска и държавна болница?"

Протестиращите настояха стартовата заплата в сектора да бъде 1200 лева и да няма търговски дружества в здравеопазването. Искат още връщане на младите специалисти от чужбина у нас. Описват системата като "здравеопасна".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във