Банкеръ Daily

Общество и политика

Лекарите от болницата във Враца протестират заради неизплатени заплати

Лекари и медицински сестри от Многопрофилната болница за активно лечение във Враца излязоха на протест тази сутрин, заради опасността от закриване на здравното заведение и забавените заплати на служителите й. Те предупредиха, че лечебното заведение обслужва пациентите не само от Врачанска област, но и от целия Северозапад и не може да се допусне затварянето й.

Досегашният директор на болницата Орлин Цветков е подал оставка заради състоянието на болницата, но днес е поканен на среща в Министерството на здравеопазването по казуса.

От една година, въпреки затворените четири отделения, въпреки съкратените 120 души от медицинския персонал, не се стигна до подобряването на финансовото състояние на болницата. Големите суми на задълженията доведоха до изплащането на над 3 млн. лева само по лихвите, а в последните два месеца са платени и 1.3 млн. лева по задълженията и така не достигат парите за заплати на лекарите и медицинските сестри, казаха протестиращите пред Дарик радио.

По думите им преди няколко дни са получили половината от заплатите си за юли, а има и заплата за един месец от миналата година, която все още им се дължи. "Така се стигна до това напрежение. Хората са на границата на отчаянието и на границата на самоконтрола. Колегите започнаха да напускат", разказват служителите на МБАЛ-Враца.

"Спешно настояваме за неотложни мерки от отговорните фактори, за да се намерят институционални решения за гарантиране заплатите на хората", каза д-р Емил Младенов, председател на КТ "Подкрепа" във врачанската болница. Той припомни, че болницата е част от националната сигурност, защото се намира само на 80 км от ядрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" .

Facebook logo
Бъдете с нас и във