Банкеръ Weekly

Общество и политика

Лекарите излизат на протест

Медиците ни излизат на символичен протест утре  в знак на съпричастност с колегите си от Европа. Между 12 и 13:00 часа на 15 май (четвъртък) медиците ще излязат пред болничните сгради. Те застават зад исканията за осигуряване на средства за качествено здравеопазване, прекратяване на корупцията и прекратяване на репресиите върху лекари, както и за достойно заплащане условия на труд за лекарите в България. Лекарите обещават, че в рамките на обявения един час ще продължи осигуряването на медицински грижи за спешно болните. До момента няма информация колко болнични заведения в страната ще се присъединят към акцията.

Протестните действия в цяла Европа съвпадат с исканията на българските медици за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане. Български лекарски съюз е поставил срок до края на този месец.

"Надявам се че в рамките на следващите 15 дни висши ръководители от правителството ще се съгласят на среща с представителни на Български лекарски съюз и биха обсъдили нещата", заяви членът на управителния съвет на Софийска лекарска колегия на Български лекарски съюз д-р Александър Заимов. Ако не се предприемат действия, медиците обясниха, че след края на месеца ще решат как да продължат действията им. Лекарите по-конкретно настояват за отмяна на Постановление 94 на Министерски съвет, което засяга бюджетните лимити на болничните заведения. "Критериите в методиката, по която Националната здравно -осигурителна каса ще се заплаща надлимитната дейност на болниците, не са обявени. Тази липсваща публичност създава съмнение за неяснота в критериите, по които се заплаща на болниците", допълни още Заимов.

"По най-груби сметки очертаващият се дефицит е 400-500 млн. лева . Даваме си сметка, че тези пари не могат да се покрият на веднъж. Надяваме се поне да се намерят по някакъв начин средства около 170-180 млн. лв. за едно актуализиране", коментира финансовата ситуация главния секретар на лекарската колегия д-р Стоян Борисов. Той допълни още, че протестни действия към момента нямат политически характер.

Медици от колегията допълниха, че ако не се актуализира бюджета, очакват фалити на общински болници. Те подкрепят исканията си с довода, че във всички държави в ЕС се налага актуализиране на бюджета и доплащане, а "заковаването на средствата на едно място е връщане назад". Според тях здравната ни система "трябва не да се реформира, а да се рестартира".

Лекарите подкрепиха работата на здравния министър Таня Андреева. "Ако Парламентът и Здравната му комисия не подредят нещата в системата, не създадат спокойствие в работещите и ясни правила, и господ да седне на стола на здравния министър няма да може да се оправи", заяви д-р Заимов.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във